West-Afrikaanse vluchtelingen in Libië na een mislukte tocht richting Europa
NOS Nieuws

VN-chef stelt onderzoek in naar slavenhandel in Libië

VN-chef Antonio Guterres heeft geschokt gereageerd op het verslag van CNN van vorige week over moderne slavernij in Libië. "Slavernij mag geen plaats hebben in onze wereld", sprak hij in New York tegen verslaggevers.

De Portugees zegt dat in Libië mogelijk sprake is van misdaden tegen de menselijkheid. Hij heeft een onderzoek ingesteld naar de Libische praktijken.

Guterres was zelf tien jaar lang hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en sprak zich in die rol geregeld fel uit tegen mensenrechtenschendingen tegen migranten.

Verborgen camera

In het verslag van CNN worden beelden getoond van de verkoop van slaven, gedraaid met een verborgen camera. Slachtoffers zijn migranten uit heel Afrika, die volgens de Amerikaanse nieuwszender als vee worden behandeld. Bedragen die worden betaald, zijn zo'n 400 dollar per man.

CNN heeft de beelden overgedragen aan de Libische autoriteiten, die hebben toegezegd een onderzoek in te stellen.

Burkina Faso wil opheldering

Burkina Faso heeft naar aanleiding van het CNN-verslag zijn ambassadeur in Libië teruggeroepen. Ook heeft het land de Libische zaakgelastigde om opheldering gevraagd.

Volgende week is er een bijeenkomst van Afrikaanse en Europese leiders in Ivoorkust, waar migratie en de Europese pogingen om die te beteugelen op de agenda staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl