NOS NieuwsAangepast

'Ongebruikelijk geluid' gehoord bij vermiste onderzeeër Argentinië

Geluid gehoord van vermiste onderzeeër

De Argentijnse marine heeft op de dag dat de onderzeeër ARA San Juan vermist raakte een 'ongebruikelijk geluid' waargenomen. Het geluidssignaal kwam vlak bij de laatst bekende locatie van het vaartuig vandaan en dat geluid moest de marine eerst analyseren, zegt een marinewoordvoerder.

"Kennelijk duurt dat een week", zegt correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "Veel Argentijnen vragen zich af waarom dit nieuws nu pas bekend wordt."

De woordvoerder kon niet zeggen of het geluid leek op een explosie of iets anders dat zou kunnen wijzen op een noodsituatie.

De Argentijnse onderzeeër wordt sinds vorige week woensdag vermist. Er zijn 44 mensen aan boord. De onderzeeër maakte bij het laatste contact melding van een probleem met de accu. Op dat moment bevond de boot zich op enkele honderden kilometers van de Argentijnse zuidkust. Volgens de Argentijnse marine is er bijna geen zuurstof aan boord.

Zoekactie

Er is een grote zoekactie opgezet. Zo'n dertig schepen en vliegtuigen zoeken naar het vaartuig. Argentinië krijgt daarbij hulp van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Chili en Brazilië. De zoektocht wordt bemoeilijkt door slecht weer en de moeilijk in kaart te brengen oceaanbodem.

Een Amerikaanse reddingscapsule en een onderwaterdrone zijn in de buurt. Een radeloze moeder van een van de bemanningsleden uitte haar frustratie op de Argentijnse tv: "We hebben in het begin gezegd dat ze daarmee moeten gaan zoeken. Eindelijk doen ze dat, maar het is wel laat."

Nerveus

De ARA San Juan is een onderzeeër uit 1983 van Duitse makelij. In 2008 werd de 65 meter lange onderzeeboot in Argentinië gerenoveerd.

Luis, de vader van een van de opvarenden, is wanhopig. "Ik slaap al dagen nauwelijks meer. We zijn nerveus, bang en voelen ons machteloos." De marinewoordvoerder zegt dat het inderdaad een kritiek moment is. "Statistisch gesproken heeft een onderzeeër ongeveer een week zuurstof. Maar dat is een schatting, een gemiddelde, we weten gewoon niet wat de situatie aan boord is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl