De Argentijnse marine op zoek naar de vermiste ARA San Juan
NOS NieuwsAangepast

Zuurstof in vermiste Argentijnse onderzeeër raakt op

Voor de bemanning van de vermiste Argentijnse onderzeeër is de kritieke fase aangebroken. De onderzeeër wordt sinds vorige week woensdag vermist en volgens de Argentijnse marine is er binnen nu bijna geen zuurstof meer.

Er is nog altijd geen spoor van de ARA San Juan en de 44 opvarenden. De onderzeeër maakte bij het laatste contact melding van een probleem met de accu. Op dat moment bevond de boot zich op enkele honderden kilometers van de Argentijnse kust.

Reddingsoperatie

De grootschalige reddingsoperatie die sindsdien is opgetuigd heeft nog niets opgeleverd. Zo'n dertig schepen en vliegtuigen zoeken naar het vaartuig. Argentinië krijgt daarbij hulp van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Chili en Brazilië.

Slecht weer en de moeilijk in kaart te brengen oceaanbodem bemoeilijkten de zoektocht aanvankelijk. De afgelopen dagen ging de wind iets liggen en kon beter worden gezocht, maar volgens de marine keert het slechte weer donderdag terug.

De ARA San Juan is een onderzeeër uit 1983 van Duitse makelij. In 2008 werd de 65 meter lange onderzeeboot in Argentinië gerenoveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl