Emmerson Mnangagwa spreekt aanhangers toe Reuters

Emmerson Mnangagwa, de beoogde nieuwe president van Zimbabwe, is terug in het land. 'De Krokodil' vluchtte begin deze maand naar Zuid-Afrika nadat hij door Robert Mugabe was ontslagen als vice-president.

Dat ontslag leidde uiteindelijk tot de val van Mugabe. Het leger accepteerde het ontslag van Mnangagwa niet, vooral omdat alles erop wees dat Mugabes vrouw Grace president zou worden.

Het leger nam de macht in Harare over en oefende samen met regeringspartij ZANU-PF sterke druk uit op Mugabe om na 37 jaar de macht op te geven. Hij zwichtte gisteren uiteindelijk en maakte in een brief aan het parlement zijn aftreden bekend.

Beëdiging

ZANU-PF had Mugabe toen al afgezet als partijleider en besloten dat Mnangagwa (75) de nieuwe partijleider en president van het land moet worden. Hij wordt vrijdag beëdigd in Harare.

Een paar uur na zijn terugkeer sprak hij buiten het hoofdkantoor van ZANU-PF een grote groep aanhangers toe. Hij zei dat hij twee weken geleden naar Zuid-Afrika was gevlucht vanwege een concrete doodsbedreiging. Mnangagwa was naar eigen zeggen al eerder doelwit. In augustus zou zijn geprobeerd hem te vergiftigen.

Mugabes opvolger onthaald in Harare

Mnangagwa beloofde in de korte toespraak de Zimbabwanen banen en democratie. "Vrede, economische groei en arbeidsplaatsen worden de speerpunten van mijn regering", zei hij tegen honderden juichende mensen.

Twijfels

Of hij echt een compleet nieuwe koers gaat varen, wordt hier en daar betwijfeld, omdat Mnangagwa zich tientallen jaren als minister en vice-president heeft gemanifesteerd als trouwe bondgenoot van Mugabe.

Ook zijn democratische gezindheid zal hij nog moeten bewijzen. Mnangagwa heeft uitstekende banden met het leger, dat al die jaren hard is opgetreden tegen elke oppositie tegen Mugabe. Ook heeft hij aan het hoofd gestaan van de Zimbabwaanse geheime dienst en het ministerie van Justitie, die allebei als belangrijkste taak hadden het in stand houden van het bewind.

STER reclame