NOS NieuwsAangepast

Blokkade A7 voor intocht Sinterklaas 'is een serieus misdrijf'

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de blokkade van de A7, voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum afgelopen weekend. Pro-Zwarte Piet-demonstranten blokkeerden zaterdag in Friesland de snelweg om een anti-Zwarte Piet-betoging tijdens de intocht te voorkomen.

Een snelweg blokkeren is strafbaar. "Het versperren van een weg waardoor gevaar voor het verkeer ontstaat, is een misdrijf waar maximaal 9 jaar celstraf op staat", zegt officier van justitie Pieter van Rest. "Van een gevangenisstraf zal op zich geen sprake zijn, maar het wil wel zeggen dat het een serieus misdrijf is, vandaar ook het onderzoek van het OM."

Verkeersveiligheid

Het OM onderzoekt of bij de blokkade van de drie bussen van Stichting Nederland wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet de verkeersveiligheid in gevaar is gebracht. "Het gaat om een blokkade van een snelweg waar je normaal 130 kilometer per uur mag", zegt Van Rest.

"Het beeld is dat de bussen flink in de remmen moesten om te stoppen, dat er kop-staartbotsingen zijn ontstaan en dat er een buschauffeur mogelijk met zijn hoofd tegen de ruit is gegaan. Kortom: het lijkt erop dat de verkeersveiligheid is in het geding geweest."

Beelden van de blokkade op de A7

Bij de actie botsten een aantal auto's op elkaar, waardoor er schade ontstond. De politie hield bij het verwijderen van de blokkade niemand aan, maar schreef wel de nummerborden van deelnemers op.

Het is de bedoeling om met het onderzoek in beeld te brengen wie er hebben deelgenomen aan de blokkade. Na het onderzoek bepaalt het OM of er een strafrechtelijk vervolg komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl