WB Stavanger: 10.000 meter (m) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sven Kramer heeft de enige internationale 10.000 meter in de aanloop naar de Olympische Spelen gewonnen. Bij de wereldbeker in Stavanger rekende Kramer in een spannend rechtstreeks duel af met wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen. Zijn winnende tijd was 12.50,97.

De tot Canadees genaturaliseerde Bloemen nam het initiatief en ging sneller van start, maar vijf ronden voor het einde begon Kramer te versnellen. Bloemen had ook nog een tweede versnelling, maar bij het uitkomen van de laatste bocht had Kramer genoeg marge. Ted-Jan Bloemen noteerde 12.52,64 en werd tweede.

Erik-Jan Kooiman reed met 12.57,13 een persoonlijk record en eindigde als derde.

Kramer is blij met uitdager Bloemen: 'we reden allebei een fantastische rit'

Bergsma vierde

Jorrit Bergsma, die het vorig wereldbekerweekend in Heerenveen niet goed uit de verf kwam, reed tot de laatste twee ronden een constante race, maar in de slotfase kreeg de olympisch kampioen het moeilijk. Bergsma klokte 13.01,24 en werd vierde.

Het was de eerste en laatste internationale 10.000 meter voor de Spelen van Pyeongchang, waar Kramer de nog ontbrekende olympische titel op de 10.000 meter aan zijn palmares wil toevoegen.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi eind december staat nog wel een 10.000 meter op het programma. Daar wordt bepaald welke Nederlanders de afstand in Pyeongchang mogen rijden.

WB Stavanger: uitslag 10.000 meter

Hoogeveen snel in B-groep

Aan het begin van de dag werd in de B-groep ook hard gereden. Jouke Hoogeveen reed 's ochtends, weliswaar met een gunstige kwartetstart, naar een persoonlijk record: 12.56,62. De Italiaan Davide Ghiotto won de B-groep in 12.53,63.

Hoewel Hoogeveen deze wereldbeker als het hoogtepunt in zijn seizoen zag, gaat hij in december op het olympisch kwalificatietoernooi ook proberen om zich te plaatsen voor de Spelen. "Dat roep ik voor de gein het hele jaar al. De voorbereiding die ik nu heb gedaan wil ik kopiëren naar de kerstperiode. En dan geeft dit wel vertrouwen", aldus Hoogeveen.

PR voor Hoogeveen op 10.000 meter: 'hoogtepunt in mijn seizoen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Teamsprint

De wereldbeker in Stavanger werd afgesloten met de teamsprint. Het goud op het niet-olympische onderdeel ging naar het Canadese viertal (Junio, Boisvert-Lacroix, De Haitre en St. Jean) in een wereldrecord: 1.19,52. De Noren werden voor eigen publiek tweede en Amerika pakte het brons. De Nederlandse mannen deden niet mee.

WB Stavanger: teamsprint (m/v) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
WB Stavanger: uitslag teamsprint mannen

STER reclame