CPB gaat gevolgen afschaffen dividendbelasting niet verder uitwerken
Het CPB (Centraal Planbureau) gaat niet in op verdere vragen van oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP, PvdD, Denk en 50Plus over de gevolgen van het afschaffen van de dividendbelasting.
Bij het regeerakkoord had het CPB al berekend dat het afschaffen van de dividendbelasting geen effect heeft. Daarna beantwoordden de rekenmeesters nog aanvullende vragen van de Tweede Kamer, maar aan een derde verzoek heeft het CPB geen gehoor.
Directeur Van Geest schrijft aan de fractievoorzitters van de partijen dat het CPB geen gegevens heeft van over de landsgrens waar de onderzoekers zich op zouden kunnen baseren. Ook is er te weinig mankracht om nu zo'n grootschalige buitenlandse analyse te doen, zegt Van Geest.
Geen bewijs
"Het is mogelijk dat de Nederlandse economie door deze maatregel voor buitenlandse beleggers en investeerders aantrekkelijker wordt", concludeerde het CPB in oktober al. "Daarnaast betekent het een administratieve vereenvoudiging voor bedrijven, particulieren en de belastingdienst."
Ook toen gaf het CPB al aan "geen empirisch bewijs" te hebben om iets over de gevolgen voor de economie te kunnen zeggen.
De oppositiepartijen zijn fel tegenstander van de afschaffing van de dividendbelasting, waar alleen buitenlandse aandeelhouders en overheden direct van profiteren. Het gaat om 1.4 miljard euro verminderde belastinginkomsten.