Terwijl in Den Haag de hele dag gedebatteerd is over de omstreden maatregel om de dividendbelasting af te schaffen, zijn de afgelopen tijd al duizenden buitenlandse beleggers naar de rechter gestapt. Zij vinden het onderscheid tussen buitenlandse en Nederlandse beleggers oneerlijk.
"Deze buitenlandse beleggers vinden dat ze gediscrimineerd worden. Binnenlandse beleggers krijgen de dividendbelasting over het algemeen weer terug en buitenlandse beleggers niet. Soms betalen ze hierdoor zelfs dubbel belasting", legt Daniël Smit uit. Hij is fiscalist bij belastingadvieskantoor EY en bijzonder hoogleraar bedrijfsbelastingen en -financiën.
En dat gaat tegen de Europese regels in. "Die afspraken zeggen dat buitenlandse beleggers niet slechter mogen worden behandeld dan binnenlandse beleggers."
Het kantoor waar Smit werkt staat tientallen buitenlandse beleggingsfondsen bij in hun strijd tegen de Nederlandse staat. "Er lopen vele honderden procedures. Ik denk dat het per fonds al snel om een half miljoen euro gaat. Dus dat is bij elkaar een aanzienlijk bedrag."
Volgens Smit is het een langlopend proces. "Nederland heeft een aantal procedures gewonnen, maar daar is de rechter uiteindelijk weer van terug gekomen. Op dit moment liggen er een aantal zaken bij de Europese rechter, die uiteindelijk het laatste woord heeft."
De uitspraak van het Europese Hof van Justitie wordt op zijn vroegst over een jaar verwacht. Smit denkt dat er een reële kans is dat Nederland gaat verliezen en dus miljoenen aan belastinggeld terug moet betalen.
Al met al betalen buitenlandse beleggers nu zo'n 1,4 miljard euro dividendbelasting per jaar.
Met terugwerkende kracht
De lopende rechtszaken van buitenlandse beleggers worden in het huidige politieke debat over het afschaffen van de dividendbelasting niet genoemd.
"Als Rutte dit argument zou inbrengen, geeft hij eigenlijk toe dat het systeem discrimineert. Dat zou betekenen dat met terugwerkende kracht al die dividendbelasting weer terug betaald moet worden aan die buitenlandse beleggers. Dat risico wil hij denk ik niet lopen."
Volgens premier Rutte hebben de rechtszaken geen rol gespeeld in de onderhandelingen, zo liet hij vandaag weten.