De nabestaanden en advocaten van Mitch Henriquez lopen weg van wat ze een "spookproces" noemen
NOS NieuwsAangepast

OM erkent fout bij filmpjes Mitch Henriquez

In de rechtszaak over de dood van Mitch Henriquez heeft het Openbaar Ministerie inderdaad kopieën van filmpjes gebruikt die van mindere kwaliteit waren dan het origineel. De advocaat van de nabestaanden kwam deze week zelf al met scherpere beelden. Volgens het OM zijn per ongeluk de verkeerde beelden gebruikt.

Op de filmpjes is te zien hoe Henriquez in 2015 in Den Haag werd gearresteerd door de politie, die een omstreden nekklem gebruikte. Kort daarna overleed hij in het ziekenhuis. Twee agenten die bij de arrestatie van Henriquez betrokken waren, staan nu voor de rechter.

Het Openbaar Ministerie heeft de herkomst van drie aanhoudingsfilmpjes in het strafdossier door de Rijksrecherche laten onderzoeken omdat de advocaat van de nabestaanden begin deze week dezelfde filmpjes, maar van een betere kwaliteit, overhandigde aan de rechtbank in Den Haag.

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche blijkt volgens het OM dat er van twee van de drie filmpjes inderdaad betere kwaliteit beschikbaar was, maar dat die door een interne fout niet terecht zijn gekomen in het strafdossier. Van het derde filmpje is dit niet het geval. De maker van dat filmpje zou pas met een betere opname over de brug zijn gekomen toen de advocaat van de nabestaanden daarom vroeg.

Amateurisme

De advocaten van de nabestaanden noemen het "amateurisme" dat er door een interne fout filmpjes met een slechtere kwaliteit zijn gebruikt door het OM: "De nabestaanden vinden dat ernstig, omdat het hier gaat om de afwikkeling van iemand die is overleden door de uitoefening van geweld namens de Staat", schrijven ze in een reactie op de verklaring van het OM.

De kwestie over de kwaliteit van de arrestatiebeelden is een van de argumenten van Henriquez' nabestaanden om de rechtszaak tegen de agenten een spookproces te noemen. De nabestaanden en de advocaten verlieten daarom gisteren zitting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl