NOS NieuwsAangepast

Familie en advocaten Henriquez lopen weg uit 'spookproces'

Zus Mitch Henriquez: hoelang blijven we doorgaan met dit spookproces?

Een deel van de nabestaanden van Mitch Henriquez heeft besloten niet langer bij de rechtszaak te zijn tegen de agenten die betrokken waren bij zijn dood. Ook hebben ze hun advocaten, Richard Korver en Mireille Lousberg, geïnstrueerd de zaal te verlaten.

Henriquez werd in 2015 in het Haagse Zuiderpark gearresteerd bij een muziekfestival. Daarbij gebruikten de agenten een nekklem en pepperspray. Volgens de familie is Henriquez overleden door disproportioneel geweld bij zijn aanhouding en is dat alleen maar boven water gekomen dankzij oplettende burgers, die filmpjes van het incident hebben gemaakt en gedeeld op sociale media.

Scherpere beelden

Ook vond een door de familie ingeschakeld recherchebureau veel scherpere filmbeelden van de gebeurtenissen dan die door de Rijksrecherche aan het Openbaar Ministerie werden geleverd. Die beelden hebben ze laten analyseren door liplezers, die concludeerden dat de agenten al bij Henriquez' inrekening wisten dat hij was overleden. Met deze informatie werd volgens de familie door de rechter nauwelijks iets gedaan.

Daardoor is bij de familie het idee ontstaan dat ze "in een soort van spookproces zijn beland, dat gevoerd moet worden omdat het moet en niet omdat de waarheid boven water moet komen", zegt advocaat Korver tegen de rechtbank. De familie en de advocaten zullen daarom het proces niet langer bijwonen. Op de dag van de uitspraak zullen ze wel verschijnen.

Advocaat Gerald Roethof, die de ex-vriendin, kinderen en stiefkinderen van Henriquez vertegenwoordigt blijft wel in de rechtszaal.

Henriquez' zus Lila denkt dat het proces erop uitdraait dat de verdachten de laagste straf of helemaal geen straf krijgen. "Dan heeft het ook geen zin om er bij te zijn, vind ik."

Volgens advocaat Richard Korver zijn er zoveel zaken mis met het onderzoek dat er van een eerlijk proces niet langer sprake is. "Dan kunnen we niet anders dan op deze manier het signaal afgeven aan de rechtbank, maar met name ook aan het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche dat dit onderzoek gewoon beneden de maat is."

Als je zo met belangrijk bewijsmateriaal omgaat dan snap ik wel dat mijn cliënten zeggen: wat doen we hier nog?

Advocaat Richard Korver

Het kwalijkst vindt hij nog dat alle betrokkenen nu al 2,5 jaar lang kijken naar vaag beeld terwijl zijn eigen rechercheurs binnen 24 uur duidelijker materiaal hadden gevonden. "En op dat loepzuivere beeld zijn hele andere dingen te zien. Daar zie je meneer Henriquez blauw worden, terwijl deskundigen eerder hebben gezegd dat hij niet verwurgd is omdat hij niet blauw werd."

Volgens Korver zou je dan mogen verwachten dat de deskundigen die nieuwe beelden voorgelegd krijgen en dan nogmaals gevraagd worden of hij verwurgd is. "Dat is niet gebeurd. Als je zo met belangrijk bewijsmateriaal omgaat dan snap ik wel dat mijn cliënten zeggen: wat doen we hier nog? "

Agressieverleden

Eerder vandaag liet Korver in de rechtszaal een filmpje zien waarop te zien is hoe iemand die een nekklem krijgt het bewustzijn verliest maar vervolgens toch nog bewegingen maakt. Daarmee wil hij laten zien dat het mogelijk is dat hoewel het leek of Henriquez zich verzette, hij misschien buiten bewustzijn was.

Ook zei hij dat hij contact heeft gehad met een politieman die zei dat het raadzaam zou zijn als er onderzoek wordt gedaan naar het agressieverleden van de agent die de nekklem uitvoerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl