De vroegere partner (l) en de dochter van Henriquez arriveren bij de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Advocaat nabestaanden: wij hebben betere beelden arrestatie Henriquez

Volgens de advocaat van de nabestaanden van de overleden arrestant Mitch Hernandez, Richard Korver, heeft de rijksrecherche een verhullende compilatie van beelden van het incident in het procesdossier gestopt. De originele beelden, die Korver in handen heeft, geven een beter beeld, aldus de advocaat.

Daarop is volgens Korver te zien dat het hoofd van Henriquez paars kleurt, iets dat op de beelden van de rijksrecherche niet te zien is.

De nabestaanden van de overleden arrestant Mitch Henriquez hebben vanochtend tevergeefs gevraagd de rechtszaak tegen twee agenten uit te stellen. De agenten zouden Henriquez in 2015 zo zwaar hebben mishandeld dat hij overleed. Maar de rechter heeft beslist dat de rechtszaak - die vandaag is begonnen - wordt voortgezet.

"Nabestaanden hebben het recht om video's aan het dossier toe te voegen, maar kunnen formeel niet verzoeken om die te onderzoeken, dat is aan de rechtbank", zei de rechter. Hij stelde voor dat de beelden "zo nodig" later deze week in de rechtszaal worden bekeken.

Commentaar

Op Korvers beelden is ook commentaar van omstanders te horen, waaruit zou blijken dat Henriquez tijdens de arrestatie bewusteloos raakt. "Daar zit geen leven meer in" en "Schande, je hebt hem doodgemaakt" zou er zijn geroepen. Die audio is in het materiaal van de rijksrecherche gedeeltelijk weggedrukt, aldus Korver.

Henriquez werd twee jaar geleden in het Haagse Zuiderpark bij een festival aangehouden. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij overleed nadat de agenten bij zijn arrestatie een nekklem hadden toegepast.

Op zitting tonen

Het Openbaar Ministerie zegt de beelden van Korver niet te kennen. Als die beelden daadwerkelijk een beter beeld geven, dan kunnen die hier op zitting aan de deskundigen worden getoond, aldus de officier van justitie.

De advocaten van de twee verdachte agenten reageerden behoedzaam op de bekendmaking van Korver. "We weten niet of er met die beelden is geknoeid", zeggen zij.

Ook speelt de veiligheid van de agenten een rol. Op de compilatie van beeldmateriaal blijven ze anoniem. Als hun gezichten duidelijk zichtbaar zijn, willen de advocaten van de verdediging niet dat de beelden op zitting getoond worden.

Namen bekendmaken

Korver vroeg de rechtbank vanmorgen opnieuw de namen van de verdachte agenten bekend te maken. Volgens hem is geheimhouding niet meer nodig voor hun veiligheid.

Maar de rechtbank bleef bij het eerdere besluit om de agenten anoniem te houden. De officier van justitie heeft daarom gevraagd, omdat eerder dit jaar tijdens demonstraties is gezegd dat Henriquez is vermoord door de politie "en dat er teruggevochten moet worden", aldus het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl