ANP XTRA
NOS Nieuws

Kamer: mestfraudeurs gevaar voor hele veehouderij

Mestfraudeurs vormen een gevaar voor de hele veehouderij, omdat Nederland daardoor mogelijk de gunstige voorwaarden van de EU kwijtraakt. Die conclusie trekt de Tweede Kamer in een debat over mestbeleid.

"Het zou onbestaanbaar zijn als we door mestfraude die uitzonderingspositie kwijtraken", zegt Kamerlid Dik-Faber van de ChristenUnie. "Voor al die veehouders die wel hun best doen om het mestoverschot te beperken."

Nederland mag meer vee houden dan andere landen, als het milieu er maar niet onder lijdt. Maar in Oost-Brabant en Noord-Limburg wordt door veehouders, mesttransporteurs en mestverwerkers op grote schaal gefraudeerd. Ze voeren het teveel aan mest niet af, maar rijden het uit, waardoor het in de bodem komt.

De landbouworganisaties moeten ervoor zorgen dat de eigen leden het niet verzieken voor de rest.

Minister Schouten van Landbouw

Minister Schouten van Landbouw reageerde woedend op de fraudecijfers en heeft afgelopen maandag met de veesector afgesproken dat die zelf met een plan komt om deze grootschalige fraude te voorkomen.

"De landbouworganisaties moeten ervoor zorgen dat de eigen leden het niet verzieken voor de rest", zegt Schouten. Daarnaast zijn er controles door inspecteurs van de NVWA, boetes en strafrechtelijke vervolging om fraude tegen te gaan.

Schouten hoopt dat de EU dat voldoende vindt om per 1 januari een nieuwe derogatie, ofwel uitzonderingspositie, aan Nederlandse veehouders te geven. "Ons grootste belang is nu om de derogatie veilig te stellen, daar zijn dag en nacht ambtenaren mee bezig."

De SP, de Partij voor de Dieren en de PvdA zijn er niet gerust op. "We horen al jaren over fraude in deze sector. Het is onderdeel van de cultuur geworden. Waarom zou het nu ineens wel helpen?", zegt PvdD-Kamerlid Ouwehand.

De PvdA wil een beroepsverbod voor frauderende veehouders die meerdere malen gepakt worden, en verwacht daarvoor steun van de VVD. "39 procent van de veehouders leeft de regels niet na. Wat zou de VVD zeggen als het om 39 procent van de bijstandgerechtigden ging?", zegt Kamerlid Moorlag.

VVD-Kamerlid Lodders vindt de regels die er zijn voldoende. "Ik ben voor keiharde handhaving", zegt ze. "Ga maar drie, vier nachten posten bij die bedrijven, dan heb je ze te pakken."

Als dit over woninginbraken zou gaan zou het land toch te klein zijn?

GroenLinks-Kamerlid Grashoff

Kamerlid Grashoff van GroenLinks denkt dat iedereen wel anders zou reageren als het om woninginbraken zou gaan. "Dan zou het land toch te klein zijn?"

De vier regeringspartijen willen eerst het plan van de veesector zelf afwachten, voor zij de straffen gaan verhogen. Half december moet blijken of de veehouderij voldoende maatregelen heeft bedacht.

"Het gaat om georganiseerde criminaliteit", zegt D66-Kamerlid Groot. "Dan verwacht je een duidelijk signaal uit de sector."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl