NOS SportAangepast

Duitse dopingexpert ziet WADA-besluit als 'zegen voor de sport'

Duitse dopingexpert Seppelt: het ziet er steeds slechter uit voor Rusland

"Het besluit dat de Russische dopingautoriteit onder verscherpt toezicht blijft staan, zou weleens een zegen voor de sport kunnen zijn. Het laat zien dat sportorganen geen staatsgestuurde doping tolereren."

Dat zegt Hajo Seppelt, dopingresearcher voor de Duitse omroep ARD en beschouwd als een van de best ingevoerde journalisten in de dopingproblematiek rond Rusland.

Seppelt was aanwezig bij het congres van het wereldantidopingagentschap WADA in Seoul, waar de situatie rond Rusland het belangrijkste agendapunt is.

Rusland blijft onder dopingtoezicht en onthoudt zich van reactie

In een documentaire van Seppelt uit 2014 werd voor het eerst duidelijk gemaakt dat in Rusland sprake was van een grootschalig dopingnetwerk waarbij coaches, officials, atleten en dopingcontroleurs samenspanden.

Vervolgonderzoek door het wereldantidopingagentschap WADA bracht aan het licht dat dopinggebruik in vrijwel alle sporten in Rusland gemeengoed was en dat de overheid daarbij een sturende rol speelde.

Sancties gehandhaafd

Voor straf werd daarop het dopinglaboratorium in Moskou gesloten en werd de Russische antidopingautoriteit de bevoegdheid ontnomen zelfstandig te functioneren. Omdat Rusland blijft weigeren het WADA dopingtesten te overhandigen en onvoldoende bereidheid toont bij het opschonen van de eigen sportcultuur, heeft het WADA besloten dat de sancties voorlopig gehandhaafd blijven.

De Russische dopingaffaire tot nu toe

De onverminderd kritische houding van het WADA jegens Rusland kan ernstige consequenties hebben voor de Russische sporters die zich momenteel voorbereiden op de Winterspelen in februari. Uitsluiting is volgens Seppelt een serieuze optie. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) neemt daarover begin december een besluit. Ook is het mogelijk dat (een beperkt aantal) Russische sporters onder neutrale vlag mag meedoen in Pyeongchang.

'Een volstrekte schande'

Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, kan zich niet voorstellen dat Rusland wordt toegelaten tot de Winterspelen. "Ik zou het een volstrekte schande vinden als Rusland mee zou mogen doen als land, zonder dat er een oplossing gevonden is."

"Tegelijkertijd heeft het IOC er een groot belang bij Rusland een plaats te geven. Er zal een compromis gezocht worden. De neutrale vlag zal dan in beeld komen: dat betekent dat er wel Russen op de Spelen staan, maar niet allemaal."

Ram: er is geen reden voor twijfel, maar de Russen blijven ontkennen

Vlak voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro besloot het IOC, tegen de wens van onder andere het WADA in, Rusland toch toe te laten. Volgens Seppelt is de druk op het IOC nu enorm toegenomen.

'Russen onder neutrale vlag'

"Ik weet niet of het IOC nog in hetzelfde schuitje als Rusland wil zitten. Dus ik denk dat er wel een verschuiving binnen het IOC plaatsvindt", zegt Seppelt.

"Misschien dat ze zeggen dat sommige Russen alleen onder neutrale vlag mogen deelnemen. Rusland heeft al gezegd dat ze dat niet willen, dus dan komt het erop neer dat Rusland niet aanwezig zal zijn in Pyeongchang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl