NOS Nieuws

NS voor de rechter vanwege omkoopschandaal

Vandaag start in Den Bosch de rechtszaak tegen de Nederlandse Spoorwegen en enkele ex-bestuurders. Het Openbaar Ministerie verdenkt de NS van valsheid in geschrifte, omkoping en schending van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Een van de verdachten is Timo Huges, oud-topman van de NS.

De zaak kwam in 2015 aan het licht na eigen onderzoek door de NS. In eerste instantie won NS-dochter Abellio de aanbesteding van de concurrenten Veolia en Arriva. Het bedrijf zou vijftien jaar lang alle vervoer per stoptrein en bus in Limburg mogen verzorgen, goed voor zo'n 2 miljard euro.

Bedrijfsspionage

Maar de aanbesteding bleek oneerlijk te zijn verlopen. Abellio had René de Beer, de oud-directeur van concurrent Veolia, ingehuurd. Hij zou bedrijfsgeheimen van zijn oude werkgever aan de NS-dochter hebben doorgespeeld, waardoor Abellio een voorsprong had.

"Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt", aldus justitie in een verklaring. "De aanwezigheid van eventuele bedrijfsgevoelige informatie van een concurrent maakt dat een bieding niet eerlijk kan verlopen."

Oud-directeur

Ook Huges moet voor de rechter verschijnen. Hij was tussen 2013 en 2015 directeur van de NS en zou meegewerkt hebben aan het beïnvloeden van de aanbesteding.

De behandeling van de zaak zal vermoedelijk twee weken duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl