Het Centraal Station van Maastricht ANP

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Een woordvoerder van het Functioneel Parket bevestigt berichten van Limburgse media dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt vanwege "vermoedelijke malversaties".

De aanbesteding voor het ov in de periode 2016-2031 werd aanvankelijk gegund aan NS-dochter Abellio, maar die bleek bedrijfsspionage te hebben gepleegd. Abellio had vertrouwelijke informatie losgeweekt van concurrent Veolia.

Het OM heeft inmiddels verschillende mensen ondervraagd. De woordvoerder wil niet zeggen wie dat zijn, maar volgens Limburgse media is de gisteren teruggetreden directeur van toezichthouder Trafficon een van de verdachten. Hij zou betrokken zijn geweest bij de schijnconstructie waarmee Abellio een oud-directeur van Veolia inlijfde.

Schade

Het schandaal rond de aanbesteding kwam eind april naar buiten. Inmiddels is de gunning verleend aan Arriva, de nummer twee in de oorspronkelijke procedure.

De zaak heeft onder meer geleid tot het vertrek van NS-topman Timo Huges. Verder heeft Veolia de NS aansprakelijk gesteld voor de miljoenenschade die het bedrijf zou hebben geleden door de kwestie.

STER reclame