NOS NieuwsAangepast

Wereldbank gaat hulpgeld Sint-Maarten vermoedelijk beheren

De Wereldbank gaat naar alle waarschijnlijkheid het beheer voeren over het Nederlandse kabinetsgeld voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Ook de controle van de bestedingen zal dan worden gedaan door de Wereldbank. Dat heeft Hans Leijtens, namens het kabinet projectleider Wederopbouw Bovenwindse Eilanden, gezegd tegen NOS-correspondent Dick Drayer.

Vrijdag werd bekend dat Nederland 550 miljoen euro uittrekt om de verwoestingen aangericht door orkaan Irma te helpen herstellen. Het geld komt in delen vrij. Dat betekent dat de financiële steun wordt gekoppeld aan concrete projecten.

Nederland vertrouwt de overheid op Sint-Maarten niet.

Correspondent Dick Drayer

Aan het geld werd een aantal voorwaarden verbonden. Zo komt er een 'integriteitskamer' die controleert of de politici op Sint-Maarten integer te werk gaan. Al direct was ook duidelijk dat Nederland de hulp zou inroepen van internationale partners. "Het is simpel", zei Drayer in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "Nederland vertrouwt de overheid op Sint-Maarten niet."

Logisch

"Wat dat betreft is de Wereldbank een logische keus", aldus Drayer. Het is 's werelds grootste instituut op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. "Daar hebben ze ervaring met het opstarten en begeleiden van dit soort projecten."

Dat betekent echter niet dat de lokale overheid helemaal buitenspel staat. "Wie brengt de afzonderlijke projecten naar de Wereldbank?", zei Drayer. "Of je het leuk vindt of niet, de overheid van Sint-Maarten zal toch een belangrijke rol spelen bij het bepalen van welke projecten zullen worden uitgevoerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl