Sjamaans sturen het elftal van Peru spirituele kracht
NOS VoetbalAangepast

Peruaanse sjamanen versus Nieuw-Zeelands zelfvertrouwen

Nog slechts één ticket voor het WK voetbal van volgend jaar wacht op een bestemming. Wordt het Peru of gaat Nieuw-Zeeland voor een verrassing zorgen? Om 3.15 uur Nederlandse tijd is in Lima de aftrap van de laatste play-offwedstrijd van deze WK-kwalificatie.

Het optimisme in Peru is groot. Na de 0-0 in Wellington volstaat een thuiszege in het met 50.000 fans gevulde Estadio Nacional. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ook sjamanen (spirituele priesters die magische krachten zouden hebben) zich ermee bemoeid. "We gaan winnen, geen zorgen", aldus Juan Osco. "Wij sturen spirituele kracht vanuit alle regio's. Namens het volk sturen we slangen, parfum, essences en bloemen."

Peruaanse sjamanen sturen kracht voor duel met Nieuw-Zeeland

Een mooie steun in de rug voor bondscoach Ricardo Gareca. De Argentijn, die onder anderen Feyenoorder Renato Tapia tot zijn beschikking heeft, verwacht tegen een sterk op de verdediging leunende opponent te moeten opboksen. "Daar ben ik wel zeker van eigenlijk. Dat betekent dat wij geduld moeten opbrengen en de bal snel rond moeten laten gaan."

Nationale feestdag

Om de 'loterij' van penalty's na 120 minuten voor te zijn zal er gescoord moeten worden, maar daarvoor kan Peru niet terugvallen op goalgetter Paolo Guerrero. De 33-jarige aanvaller van het Braziliaanse Flamengo is de topscorer aller tijden bij het nationale elftal, maar zit vanwege een positieve dopingtest een schorsing van dertig dagen uit.

De hoop is nu gevestigd op de even oude Jefferson Farfán. De voormalige PSV'er, die tegenwoordig zijn centen verdient bij Lokomotiv Moskou, is er klaar voor. "We zullen een weg moeten zoeken door de defensieve muur van de tegenstander."

Jefferson Farfán in actie voor Peru tegen Bolivia

Bij winst wacht de Peruanen een nationale feestdag, zo heeft de regering al beloofd. Zo veel is Peru eraan gelegen om na Brazilië, Argentinië, Colombia en Uruguay als vijfde Zuid-Amerikaanse vertegenwoordiger naar Rusland te mogen afreizen. Het zou het vierde optreden worden op een WK en het eerste sinds 1982.

Klein, maar sterk

Nieuw-Zeeland maakte pas twee eindronden mee, maar hoeft minder diep in de herinnering te graven voor de laatste keer. In 2010 bleef het in de groep met Slowakije, Italië en Paraguay ongeslagen, maar de drie remises waren niet voldoende voor een plaats in de volgende ronde.

Bondscoach Anthony Hudson sluit niet uit dat er een derde WK aan zit te komen voor de All Whites. "We zijn hier niet gekomen om vakantie te vieren. We mogen dan een klein land zijn, we hebben wel een sterk team. Bovendien hebben wij er nooit problemen mee om een uitwedstrijd te spelen. We zitten boordevol zelfvertrouwen. Het geloof in onszelf is groot."

De Nieuw-Zeelandse bondscoach Anthony Hudson spreekt de pers toe in Lima

Hudson beseft dat de druk vooral bij de op papier sterkere tegenstander ligt. "Iedereen weet dat Peru de favoriet is. Als zij verliezen, zou dat een nationale ramp zijn. Ik neem aan dat Peru uit zal zijn op een vroeg doelpunt. Hoe langer het 0-0 blijft, hoe nerveuzer ze zullen worden."

Opsteker voor zijn eigen team is de terugkeer van Chris Wood in de basis. Door een blessure moest de aanvaller van Burnley zijn bijdrage in Wellington beperken tot een invalbeurt. "Hij is nu sterker en klaar voor de wedstrijd", zei Hudson over de 25-jarige Wood, die met 24 doelpunten nog maar vier treffers verwijderd is van Vaughan Coveny, de topscorer aller tijden van Nieuw-Zeeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl