Minister Ollongren
NOS NieuwsAangepast

Ollongren: Russische desinformatie bij Oekraïne-referendum

Rond het referendum over Oekraïne is vanuit Rusland geprobeerd met desinformatie de Nederlandse politieke opinie te beïnvloeden. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Ze noemt als voorbeeld een video op internet met vermeende leden van een militante Oekraïense groepering die de Nederlandse vlag verbrandden en dreigden met terroristische aanslagen als Nederlandse kiezers niet voor het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne zouden stemmen.

Ollongren schrijft verder dat in de periode voor de Kamerverkiezingen van maart in Russische media onjuist is bericht over de Nederlandse politiek. "De AIVD hield om die reden rekening met de opstart van een beïnvloedingscampagne gericht op de Tweede Kamerverkiezingen."

Ook andere landen beëinvloed

De brief van de minister is het antwoord op vragen van PvdA-leider Asscher. Die was kritisch over de waarschuwing die Ollongren deze week aan de Kamer stuurde over nepnieuws uit Rusland. Volgens de PvdA moest het kabinet meer voorbeelden noemen.

In haar nieuwe brief benadrukt de minister dat ook in andere Europese landen aandacht is voor Russische inmenging in democratische processen. Ze verwijst onder meer naar recente uitspraken daarover in Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland en Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl