In de dreigvideo wordt de Nederlandse vlag verbrand
NOS Nieuws

'Dreigfilmpje 'Nee tegen Oekraïne' komt uit Rusland'

Een videofilmpje waarin Oekraïense militieleden zogenaamd dreigen met aanslagen tegen Nederland als het associatieverdrag wordt verworpen, is volgens onderzoekscollectief Bellingcat gemaakt in Rusland. In een vandaag verschenen rapport schrijft Bellingcat dat de nep-dreiging afkomstig is van een organisatie in Sint-Petersburg die via nep-identiteiten anti-westerse berichten verspreidt.

Begin dit jaar dook op internet een filmpje op waarin zes gemaskerde mannen van het Oekraïens-nationalistische Azov-bataljon dreigen met terreuraanslagen in Nederland, als de kiezers aanstaande woensdag tegen het associatieverdrag van de EU met Oekraïne stemmen. "Dear Dutchmen, don't you dare going against Ukraine, it will end bad for you", is de tekst in het filmpje.

Het Azov-bataljon is een extreemrechtse anti-Russische militie, gevestigd in Oost-Oekraïne.

Propaganda

Het filmpje is nep, zo zeiden het Azov-bataljon en de Oekraïense regering meteen. Volgens hen is het gefabriceerd in Rusland en bedoeld als propaganda en desinformatie om de relatie tussen Oekraïne en de Europese Unie te beïnvloeden. Algemeen wordt aangenomen dat de dreigvideo niet echt is, maar tot nu toe was niet bekend waar hij vandaan kwam.

Bellingcat zegt nu te weten wie er achter de dreigvideo zit. Na speurwerk op internet zijn de onderzoekers er zeker van dat het verspreid is door een netwerk van sites en accounts uit Sint-Petersburg, beter bekend als het Internet Research Agency. Deze organisatie heeft naar verluidt honderden mensen in dienst die onder valse identiteiten pro-Kremlinberichten de wereld insturen. Ze worden ook wel de Sint-Petersburg Trollenfabriek genoemd.

Bellingcat beschrijft in het rapport hoe de video op 18 januari wordt geüpload op een nieuw YouTube-kanaal (Patriot) en verder wordt verspreid via een aantal gloednieuwe accounts, die kennelijk speciaal voor dit doel zijn aangemaakt.

Bellingcat is ervan overtuigd dat het hier geen echte mensen betreft, maar nep-accounts. De personen in het filmpje en de locatie waar het is opgenomen, zijn nog niet achterhaald. Dat wordt nog onderzocht door Bellingcat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl