NOS VoetbalAangepast

Ziyech maakt geen lange neus naar Oranje: het kan raar lopen

Ziyech naar WK met Marokko: een van de mooiste weken uit mijn leven

Het lijkt als de dag van gisteren dat heel Nederland over bondscoach Danny Blind heen viel. Die had Hakim Ziyech twee jaar geleden kunnen vastleggen als speler van Oranje, maar verzuimde de spelmaker speelminuten te geven.

Ziyech koos daarop voor Marokko. Afgelopen weekend plaatste de geboren Drontenaar zich via een 2-0 zege op Ivoorkust in Abidjan voor het WK in Rusland. Dan is het lekker thuiskomen op de training bij Ajax.

"Dit was een van de mooiste weken in mijn leven", zegt Ziyech nog zichtbaar in de zevende hemel. "Het was een echte vechtwedstrijd, met veel duels en lange ballen op een slecht veld. Maar na de wedstrijd was het feest met de spelers, met de trainers. En daarna is het in Marokko ook een groot feest geworden."

Twintig jaar geleden

Het was al twintig jaar geleden dat Marokko voor het laatst op een WK actief was. Met Ali El Khattabi in de selectie plaatsten de Noord-Afrikanen zich op een haar na voor de tweede ronde in Frankrijk. Sindsdien struikelde Marokko steeds in de kwalificaties. Waarom lukte het nu wel?

"We hebben veel goede spelers", denkt Ziyech. "Dat was vaker zo, maar nu zijn we echt een team. Iedereen gaat voor elkaar door het vuur en ik denk dat we dat ook hebben uitgestraald. Als een van ons het moeilijk heeft, dan komt de ander al om te helpen. En ook binnen de organisatie was het rustig."

Ik hoef achteraf niet te bedenken of dit de goede keuze was

Hakim Ziyech over zijn keuze voor Marokko

Toch is het opmerkelijk om deze woorden uit de mond van Ziyech te horen. De middenvelder van Ajax lag namelijk lange tijd in de clinch met bondscoach Hervé Renard. De Fransman liet hem links liggen voor de Afrika Cup in januari.

Ziyech bedankte op zijn beurt voor onder meer de oefenduels met Tunesië en Nederland, waarop supporters nadrukkelijk zijn naam scandeerden. Tot ongenoegen van bepaalde spelers en bondscoach Renard.

Pas na de Europa League-finale met Ajax tegen Manchester United begroeven de twee de strijdbijl. Mede dankzij Ziyech kende Marokko een bijna perfect slot van de kwalificatiereeks, met drie overwinningen en een remise. In die duels scoorde Marokko liefst elf keer. En hoeveel tegengoals?

"Geen een", zegt Ziyech met een grijns. "Ik las ergens dat wij het eerste land zijn dat zich zonder tegengoals heeft geplaatst. Wat ik zeg, we gaan voor elkaar door het vuur."

Geen lange neus naar Oranje

Ziyech mag zich nu dus tonen op het allerhoogste podium, terwijl Oranje zichzelf moet bezighouden met oefenwedstrijdjes. Een goede keuze dus?

"Dat wist ik al van tevoren", aldus Ziyech. "Ik hoef achteraf niet te bedenken of dit de goede keuze was. Dat is voetbal hè? Het kan soms raar lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl