Marokko viert de plaatsing voor het WK

Marokko plaatst zich na 20 jaar weer voor WK

Marokko moest lang wachten, maar het Noord-Afrikaanse land keert in Rusland na twintig jaar terug op het WK. Met de Nederlandse Marokkanen Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi, Mbark Boussoufa en Nordin Amrabat in de basis won de nationale ploeg met 2-0 bij Ivoorkust.

Ivoorkust moest winnen om Marokko in het laatste groepsduel van de eerste plaats te stoten, terwijl de gasten aan een gelijkspel genoeg hadden om beslag te leggen op een WK-ticket.

Karim El Ahmadi, Achraf Hakimi en Mbark Boussoufa (vlnr)

Nadat de Ivoriaan Gervinho van dichtbij over het doel had geschoten, kwam Marokko op voorsprong. Een voorzet van rechts van Nabil Dirar leek te worden binnengekopt door Khalid Boutaib, maar die miste en keeper Sylvain Gbohouo liet zich daardoor verrassen.

Broers Amrabat

Vijf minuten later volgde de tweede Marokkaanse goal. Uit een hoekschop van Younes Belhanda schoot aanvoerder Medhi Benatia bij de tweede paal binnen.

Marokko moest na de rust terug, maar in grote problemen kwam het niet. Het chaotisch opererende Ivoorkust stichtte maar zelden gevaar, terwijl de Marokkanen bij counters een paar keer dicht bij een derde doelpunt waren.

Mbark Boussoufa op de schouders

Ajacied Hakim Ziyech werd in de 82ste minuut vervangen door de veelbesproken Sofyan Amrabat, die eerder deze maand voor een interlandloopbaan voor Marokko koos. De 21-jarige Feyenoorder speelde het duel uit samen met broer Nordin in het veld en is nu definitief Marokkaans international.

Ook Tunesië naar WK

Ook Tunesië stelde een WK-ticket veilig. De Tunesiërs hadden in groep A aan een 0-0 gelijkspel tegen Libië genoeg om Congo één punt voor te blijven.

Vreugde bij Tunesië

De Democratische Republiek Congo won door treffers in blessuretijd van Jonathan Bolingi en Neeskens Kebano met 3-1 van Guinea, maar die zege was door de remise van Tunesië nog slechts van belang voor de statistieken.

Tunesië was in 2006 voor het laatst op een WK. Ook in 1978, 1998 en 2002 was het Afrikaanse land van de partij.