Wekdienst 14/11: strafeis Van Rey en Oranjes laatste duel van 2017

Aangepast
Een Apache-helikopter van Defensie is tijdens een oefening tegen een hoogspanningskabel gevlogen Zoelmond ANP

Goedemorgen!

Er zijn grote verschillen tussen scholen bij de doorstroming van het vmbo naar de havo en in Culemborg en omgeving hebben alle huishoudens weer stroom nadat gisteravond een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast was gevlogen.

Er is veel bewolking vandaag en valt er soms wat lichte regen of motregen. De wind is matig en komt uit het zuidwesten. Het wordt 7 tot 11 graden.

Infoplaza.nl

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Jos van Rey hoort vandaag welke straf het OM tegen hem eist. De Roermondse oud-wethouder kreeg vorig jaar juli een taakstraf van 240 uur opgelegd wegens ambtelijke corruptie, schending van het ambtsgeheim en verkiezingsfraude. Het OM ging daarop in hoger beroep. De uitspraak volgt naar verwachting op 20 december.

• Koningin Máxima is vandaag als erevoorzitter van het platform Ambassadeurs Meer Muziek In De Klas in Groningen. Daar gaan ze als eerste in Nederland een samenwerking aan om muziekonderwijs structureel te verankeren in het primair onderwijs in de stad. Negen partijen tekenen onder toezicht van de koningin een convenant.

• Het Nederlands elftal speelt vanavond zijn laatste duel van 2017. In de Arena Nationala in Boekarest nemen ze het om 20.00 uur Nederlandse tijd op tegen Roemenië. Het is waarschijnlijk de laatste wedstrijd van Dick Advocaat als bondscoach.

Nathan Ake en Bondscoach Dick Advocaat tijdens de training van het Nederlands elftal in de Arena Nationala in Boekarest ANP

Wat heb je gemist?

Er zijn grote verschillen tussen scholen bij de doorstroming van het vmbo naar de havo. Dat blijkt uit een analyse van de NOS. Op sommige scholen stroomt de helft, of zelfs driekwart door vanaf het vmbo. Maar er zijn ook tientallen scholen waar niet één leerling naar de havo gaat.

Verreweg de meeste vmbo'ers gaan na de middelbare school door naar het mbo: gemiddeld tachtig procent. Zestien procent gaat verder op de havo.

Ander nieuws uit de nacht:

- Donald Trump junior, de oudste zoon van president Trump, sprak tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar via Twitter met WikiLeaks. Trump junior heeft de berichten zelf online gezet. Te lezen is dat WikiLeaks een aantal suggesties deed om gelekte informatie te gebruiken voor de campagne.

- Een schilderij van Vincent van Gogh heeft op een veiling bijna 25 miljoen euro méér opgeleverd dan was geschat. Bij Christies in New York bracht het schilderij van een ploegende Franse boer 70 miljoen euro op.

- Mensen die onterecht een nacht hebben vastgezeten in een politiecel krijgen vaker een schadevergoeding. Vorig jaar kregen bijna 5000 mensen een schadevergoeding, ruim zes keer zo veel als in 2005.

En dan nog dit:

Een van de beste scrabbelaars van Groot-Brittannië is voor drie jaar geschorst omdat hij heeft valsgespeeld. Allan Simmons had letters uit het zakje gepakt, en vervolgens weer teruggestopt. Simmons zelf ontkent dat hij heeft valsgespeeld, en zegt dat hij zich tijdens toernooien vooral op het spel moet concentreren en niet zo precies bezig is met de regels.

Fijne dag!