NOS Nieuws

Onterecht nachtje in politiecel leidt tot meer schadeclaims

Er worden meer schadeclaims ingediend door mensen die onterecht in een politiecel hebben vastgezeten. Dat meldt het AD op basis van een onderzoek van de Algemene Rekenkamer dat vandaag openbaar wordt gemaakt.

Vorig jaar werden 4819 schadevergoedingen toegekend. In 2005 waren dat er 780. Het gaat om verdachten die maximaal drie dagen vastzaten op een politiebureau.

De toename hangt volgens de Rekenkamer samen met een stijging van het aantal verdachten dat voor korte tijd vastzit. Vorig jaar werd een op de vier verdachten enkele dagen in een politiecel opgesloten. Vier jaar eerder was dit nog een op de zes.

105 euro per dag

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt tegen de krant dat de toename te maken heeft met een aantal veranderingen in het systeem. Zo worden verdachten tegenwoordig langer vastgehouden omdat ze voor verhoor al recht hebben op een advocaat. Dat kost vaak meer tijd.

Verder worden lichte vergrijpen tegenwoordig sneller afgehandeld, waardoor verdachten op het bureau moeten wachten. Ze hoeven dan bijvoorbeeld niet voor te komen, maar moeten wel in de cel blijven tot het OM ze een boete heeft gegeven.

Iemand die onterecht heeft vastgezeten in een politiecel kan een schadevergoeding van 105 euro per dag eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl