ANP

Alle basisscholen in Nederland krijgen een brochure van de overheid waarin precies staat welke administratie moet worden bijgehouden. De richtlijnen moeten helpen om de werkdruk bij leraren in het basisonderwijs te verminderen.

Leraren in het basisonderwijs voeren al maanden actie voor een beter salaris en minder werkdruk. Een van de oorzaken van de hoge werkdruk is het papierwerk dat ze buiten de lessen om moeten invullen. Leraren noemden dat eerder dit jaar de hoofdmoot van de problemen.

Onnodig veel regels

Volgens het ministerie van Onderwijs weten leraren vaak niet goed welke administratie verplicht moet worden bijgehouden. Hierdoor leggen scholen zichzelf onnodig veel verplichtingen op. Met de brochure kunnen de scholen nagaan wat ze precies moeten doen. Ook is het de bedoeling dat de leraren met elkaar in gesprek gaan over hoe ze het werk anders kunnen organiseren.

Minister Slob reikte vanmiddag het eerste exemplaar uit bij een basisschool in Hilversum. "De brochure spoort scholen aan om slimme keuzes te maken in wat wordt geadministreerd en verantwoord. Kijk daar samen kritisch naar. Want niemand is leraar geworden om allerlei overbodige administratie bij te houden", zegt Slob.

Minister Slob presenteert de brochure 'Ruimte in Regels. Papieren rompslomp, of kan het anders?' ANP

Organisaties binnen het basisonderwijs zijn gematigd positief over het initiatief. Ze vinden het fijn dat er aandacht is voor de regelgeving. Ze benadrukken echter dat het papierwerk maar een deel van het probleem is en dat er te weinig leraren zijn.

Niet de oplossing

"Het is heel goed dat er een publicatie is over de regeldruk. Maar dit boekje is natuurlijk niet de oplossing. Ik hoop dat door dit boekje de discussie binnen een schoolteam op gang komt", zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging van Schoolleiders.

Het ministerie erkent dat er meer nodig is om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen. Het ministerie verwijst daarom naar het extra geld dat de komende jaren wordt uitgetrokken om de werkdruk aan te pakken.

STER reclame