1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

VN waarschuwt voor toestroom IS-strijders naar Somalië

De komst van strijders van Islamitische Staat naar Somalië vormt een "aanzienlijk gevaar" voor de regio. Dat zeggen experts van de Verenigde Naties in een rapport. De VN waarschuwt dat er nog veel meer strijders die nu Syrië en Irak ontvluchten, naar het instabiele Somalië komen.

De VN komt met deze waarschuwing op basis van eigen onderzoek. Experts bestudeerden foto's en documenten en reisden ze naar de regio af. Daar interviewden ze onder andere IS-extremisten die gevangen zitten in Somalië.

De meeste IS-strijders gaan naar de noordelijke regio Puntland. Zo'n vijftig gewapende mannen van IS veroverden daar vorig jaar de belangrijke havenstad Qandala, maar die stad is inmiddels heroverd. Het aantal gijzelingsacties en aanslagen door IS in het land is sindsdien toegenomen.

In het VN-rapport staat dat er nu zo'n tweehonderd IS-strijders actief zijn in Puntland. Dat aantal kan snel toenemen aangezien de bestuurders in Puntland de macht over belangrijke gebieden uit handen hebben moeten geven aan extremisten. Dat maakt Puntland volgens de VN een potentieel toevluchtsoord voor buitenlandse IS-strijders.

De bevelhebber van het Somalische regeringsleger waarschuwde al dat Puntland kan uitgroeien tot een broedplaats voor terroristen als Somalië geen internationale steun krijgt in de anti-terreurstrijd. De regering van de VS besloot begin dit jaar de militaire operaties in Somalië uit te breiden. De Amerikanen voeren luchtaanvallen uit in het land op doelen van IS en terreurgroep al-Shabaab.

Opmars

Desondanks breiden zowel IS als al-Shabaab hun aanwezigheid in Puntland uit. IS moet het vooral hebben van 'foreign fighters', buitenlandse strijders. Al-Shabaab rekruteert vooral in de eigen regio. Ook wordt al-Shabaab vaak gelinkt aan grote aanslagen, zoals die in oktober dit jaar in de hoofdstad Mogadishu. Daar vielen ruim 270 doden bij een ontploffing.

Maar ook sommige strijders van al-Shabaab sluiten zich aan bij IS. Uit gesprekken die de VN voerde, blijkt dat er door die terreurbeweging jacht wordt gemaakt op militanten die overlopen naar IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl