NOS NieuwsAangepast

Dodental aanslag met autobom Somalië loopt op tot 276

Het dodental van de aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen tot 276. Daarnaast zijn ongeveer 300 mensen gewond geraakt. De Somalische autoriteiten spreken van de dodelijkste aanslag in de geschiedenis van het land.

Op een druk kruispunt in het centrum van de stad ontplofte gisteren een vrachtwagen vol explosieven. Het doelwit was waarschijnlijk een hotel langs een drukke weg in Mogadishu. Getuigen zeggen dat er op het moment van de ontploffing een file stond en er langs de weg veel mensen waren.

Veel slachtoffers zijn in de ziekenhuizen aan hun verwondingen overleden. De ziekenhuizen roepen iedereen op bloed te komen geven voor de gewonden. Ook de president heeft gehoor gegeven aan die oproep.

De explosie richtte ook veel materiële schade aan. Gebouwen zijn ingestort en auto's zijn in brand gevlogen.

  • HH | Faisal Isse
  • AFP

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De regering verdenkt de islamitische terreurgroep al-Shabaab, die vaker aanslagen pleegt in Somalië. De beweging, die is gelieerd aan al-Qaida, voert een strijd tegen de regering van het Afrikaanse land.

De regering wordt gesteund door de Verenigde Naties en lidstaten van de Afrikaanse Unie. De unie heeft 20.000 militairen in Somalië om de jihadisten te bestrijden.

Met behulp van Amerikaanse drone-aanvallen is de terreurgroep de afgelopen maanden flink teruggedrongen. De jihadisten vechten terug met aanslagen in drukke delen van Mogadishu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl