Resten van de auto waarmee in Mogadishu een aanslag werd gepleegd Reuters

Strijders van de terreurorganisatie al-Shabaab hebben in het zuiden van Somalië 24 vredesmilitairen gedood. Dat gebeurde nadat een militair konvooi van de Afrikaanse Unie in een hinderlaag was gelokt.

De unie is met een troepenmacht in Somalië om het regeringsleger te helpen een eind te maken aan aanslagen en geweld. Al-Shabaab is gelieerd aan al-Qaida. De strijders willen de regering ten val brengen en een streng islamitisch bewind vestigen in Somalië.

De groepering is teruggedrongen uit veel steden en dorpen, maar pleegt nog geregeld aanslagen, onder meer in de hoofdstad Mogadishu. Ook worden af en toe bases van het regeringsleger aangevallen en worden aanslagen gepleegd in buurlanden die troepen leveren aan de vredesmacht, zoals Kenia en Ethiopië. In de afgelopen jaren zijn honderden militairen van de Afrikaanse Unie gedood.

Zelfmoordaanslag

Vanochtend werd ook een bomaanslag gepleegd vlak bij een politiebureau in Mogadishu, vrijwel zeker ook door al-Shabaab. Bij die zelfmoordaanslag met een bomauto vielen zeker vijf doden en dertien gewonden.

STER reclame