Al-Shabaabstrijders in een gevangenis in Puntland AFP

Bij een aanval van zwaarbewapende strijders van de terreurbeweging al-Shabaab in Somalië zijn tientallen mensen gedood. De aanval op een kazerne in de gedeeltelijk autonome regio Puntland was volgens de autoriteiten de zwaarste in het gebied in jaren. De cijfers lopen uiteen van 25 tot 70 doden.

Puntland wordt overheerst door strijders van de aan al-Qaida gelieerde extremisten van al-Shabaab en heeft daarnaast te maken met een toenemende aanwezigheid van strijders met banden met IS, deels afgesplitst van al-Shabaab. Al-Shabaab heeft de controle over de regio en heeft de stad al verschillende keren veroverd.

De aanval begon met een explosie op het kazerneterrein van de afgelegen basis in Af Urur, zo'n 100 kilometer van de regionale hoofdstad Bosaso, daarna werden militairen van dichtbij neergeschoten.

Burgers onthoofd

Bewoners uit de omgeving spreken van chaotische taferelen. Willekeurige burgers die op het pad van de strijders kwamen, werden onthoofd. De aanvallers kwamen van drie kanten. Een aantal blies zichzelf op bij de kazerne en dwong zo militairen die de basis bewaakten zich terug te trekken.

De aanval kwam volgens ooggetuigen volstrekt onverwacht. De aanvallers werden uit het kamp verdreven door inderhaast opgetrommelde versterking. Volgens de militaire leiders waren het er ongeveer honderd.

Vaten vol explosieven

Al-Shabaab claimt dat het 61 militairen heeft gedood en een grote hoeveelheid wapens en munitie en tien militaire voertuigen heeft buitgemaakt. De kazerneleiding spreekt van twintig gedode militairen en een aantal al-Shabaabstrijders.

Enkele dagen geleden werden vijf al-Shabaabstrijders ter dood veroordeeld omdat zij op 26 april een voertuig met vaten vol explosieven de stad binnenreden.

STER reclame