Pegida-actie tegen bouw moskee
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Enschede noemt moskee-actie Pegida 'Ku Klux Klan-achtig'

In Enschede hebben aanhangers van Pegida Nederland actie gevoerd tegen de bouw van een grote moskee. In een tweet zegt de anti-islambeweging op de bouwlocatie een 'kerk' met een kruis neergezet te hebben. Die zou door een 'pastoor' ingewijd zijn met "varkensbloed". De organisatie zette een filmpje daarover op sociale media.

Burgemeester Van Veldhuizen van Enschede noemt de actie walgelijk en wil morgen nagaan of juridische stappen mogelijk zijn. Verder zei hij het "Ku Klux Klan-achtig" te vinden. "Als je zo tekeergaat met een kruis in de vroege ochtend, krijg ik die associatie."

Eerder al noemde wethouder Eelco Eerenberg (D66) van Enschede de actie schandalig. Hij vreest voor "het goede gesprek" en het "samen oplossen", scheef hij op Twitter.

Al heel lang is er gesproken over de nieuwe moskee. Vorig jaar stemde de gemeenteraad in met de bouw. Het akkoord werd bereikt nadat het bestuur van het gebedshuis akkoord was gegaan met een aantal voorwaarden. Zo zal de gebedsoproep maar heel beperkt te horen zijn in de omgeving.

Een andere moskee in Enschede raakte in februari vorig jaar beschadigd toen iemand een molotovcocktail naar het gebouw gooide. De schade viel mee; de brand kon snel worden geblust. Vijf mannen uit Enschede zijn hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl