Moskeebezoek tijdens de ramadan (archief) ANP

De gemeenteraad van Enschede heeft ingestemd met de komst van een nieuwe moskee naar de stad. RTV Oost meldt dat er een compromis is gesloten met het bestuur van de moskee; het geluid van de gebedsoproep wordt verlaagd en het aantal oproepen wordt beperkt tot een keer per week.

Juist de gebedsoproep was voor veel omwonenden van de nog te bouwen moskee een groot pijnpunt. In februari liep een bijeenkomst in het gemeentehuis uit de hand. Er werd geschreeuwd en de gemeente werd van het spelen van valse spelletjes beschuldigd. Gisteravond gingen, zoals een verslaggever van De Tubantia meldde op Twitter, de duimen omhoog op de publieke tribune. 

Het moskeebestuur kwam zelf met het voorstel om het geluidsniveau te verlagen tot 55 decibel. In de toekomst kan de geluidsgrens eventueel nog twee decibel omhoog. Eerder werd nog gesproken van 63 decibel. In plaats van de eerder gevraagde drie keer in de week, zal de gebedsoproep maar een keer per week gaan klinken. 

Het geluid van de gebedsoproep werd al meerdere keren getest. Toen waren niet alle buurtbewoners overtuigd. De gemeente Enschede wilde alleen toestemming voor de bouw van de moskee geven als er goede afspraken zouden worden gemaakt met buurtbewoners.

De geluidsboxen worden zo uitgevoerd dat het vrijdaggebed op het terrein van de Turkse vereniging juist "wel heel goed hoorbaar" is, aldus verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer. Er komen kleine boxen die laag hangen, op zo'n drie meter hoogte. De VVD'er hoopt dat daarmee iedereen tevreden is. 

Moskeebestuur en wijkbewoners gaan met elkaar om de tafel om aanvullende afspraken te maken.

STER reclame