VVD-minister Van Nieuwenhuizen neemt het werk van PvdA-staatssecretaris Dijksma over
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil opheldering over kwaliteit ambtenaren Infrastrucuur

De Tweede Kamer wil weten of het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kampt met een tekort aan kundige ambtenaren die verstand hebben van het ingewikkelde dossier Lelystad Airport.

Aanleiding zijn de uitspraken van de voormalige PvdA-staatssecretaris Dijksma afgelopen weekend op een politieke bijeenkomst in Overijssel over de kwaliteit van de ambtenaren op het ministerie. In antwoord op vragen uit de zaal over de oorzaak van de problemen rondom de uitbreiding van Lelystad Airport zei het huidige Kamerlid Dijksma dat er een gebrek aan expertise is.

De Kamerleden van CDA, D66, VVD, CU en GroenLinks willen nu van Dijksma's opvolger minister Van Nieuwenhuizen weten of het klopt dat Dijksma heeft gezegd dat "er nog nauwelijks mensen zijn die zelfstandig in staat zijn een hele MER-berekening te maken."

Vliegroutes

Een MER is een Milieu Effect Rapportage, waarin onder meer wordt berekend wat de geluids- en milieugevolgen zijn van een voorgestelde maatregel. In dit geval gaat het om het veranderen van nieuwe vliegroutes voor Lelystad Airport. Het is de bedoeling dat het vliegveld vanaf april 2019 vakantievluchten van Schiphol overneemt, maar veel omwonenden vrezen een toename van geluidsoverlast.

Het D66-Kamerlid Paternotte noemt de uitspraken van Dijksma "bizar', mede omdat ze twee weken geleden nog over dit onderwerp ging. Hij wil ook weten wat de huidige minister ervan vindt.

Dijksma wil geen commentaar meer geven op haar eerdere uitspraken om "haar opvolger niet voor de voeten te lopen", zo laat een PvdA-woordvoerder weten.

Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat Dijksma in september als staatssecretaris al aan de Tweede Kamer heeft gezegd dat er verbeteringen in gang zijn gezet binnen het ministerie. Er wordt onder meer expertise in huis gehaald. "Op dit moment zijn we bezig om mensen van de Luchtverkeersleiding naar het ministerie te halen die hun kennis inzetten."

De woordvoerder zegt dat Dijksma's opmerking over de milieueffectrapportage van Lelystad gaat over foutieve gegevens die zijn aangeleverd door het Nederlands Luchtvaartlaboratorium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl