NOS NieuwsAangepast

Na Airbnb heeft Amsterdam ook deal met Booking over illegale verhuur

De gemeente Amsterdam heeft afspraken gemaakt met Booking.com om de illegale verhuur van appartementen tegen te gaan. Booking.com maakt het onmogelijk om Amsterdamse appartementen langer dan 60 dagen per jaar aan toeristen te verhuren. Dat is het maximum dat de gemeente toestaat.

Amsterdam heeft sinds begin dit jaar al een soortgelijke deal met Airbnb, veruit de grootste aanbieder in Amsterdam. Op Booking.com worden vooral hotelkamers aangeboden, maar ook steeds meer appartementen. Vanaf 1 januari 2018 kunnen deze alleen nog langer dan 60 dagen verhuurd worden als de eigenaar daar een vergunning voor heeft.

Booking gaat verhuurders ook nadrukkelijk melden dat appartementen aan maximaal vier gasten tegelijk verhuurd mogen worden. Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft, verwijderde in het verleden al advertenties als de gemeente aangaf dat het om illegale verhuur ging.

Booking is wat appartementen betreft wel veel kleiner dan Airbnb. Op Airbnb worden 14.000 Amsterdamse appartementen aangeboden, op Booking zijn dat er zo'n 1000.

Meldplicht

Amsterdam wordt steeds populairder onder toeristen en de verhuur van appartementen aan hen is de laatste jaren onstuimig gegroeid. Die verhuur is toegestaan onder voorwaarden, zoals maximaal 60 dagen per jaar.

De gemeente neemt steeds meer maatregelen om de illegale verhuur terug te dringen. Zo geldt er sinds vorige maand een meldplicht. Iedere keer dat een eigenaar zijn woonruimte verhuurt aan toeristen moet dat op een gemeentelijke site worden gemeld. De maatregelen van de gemeente lijken effect te hebben. De laatste tijd groeit Airbnb in de stad niet meer zo hard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl