Airbnb trekt vooral rolkoffers en rugzaktoeristen
NOS NieuwsAangepast

Airbnb beperkt verhuur in Amsterdam tot 60 dagen

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

Woningverhuursite Airbnb gaat het in Amsterdam onmogelijk maken om een appartement meer dan 60 nachten per jaar te verhuren. Het Amerikaanse bedrijf heeft daarover na lang onderhandelen een deal gesloten met de gemeente Amsterdam.

De stad hoopt dat hierdoor de overlast door toeristen afneemt, en dat er minder woningen het hele jaar door verhuurd worden aan toeristen en daardoor niet meer beschikbaar zijn voor bewoners.

Vanaf 1 januari krijgen Amsterdamse Airbnb-verhuurders een dagenteller te zien op de site. Zodra ze in een jaar hun appartement 60 dagen verhuurd hebben, kunnen ze geen nieuwe boekingen meer accepteren.

Afdwingen

Amsterdam stelde al enkele jaren geleden de regel in dat huizen maximaal 60 dagen mogen worden verhuurd aan toeristen, maar kon niet bij Airbnb afdwingen dat mensen zich daar ook aan hielden.

Veel toeristische steden worstelen met de opkomst van Airbnb. In Berlijn en New York is Airbnb grotendeels verboden. Onlangs gaf Barcelona het bedrijf een boete van 600.000 euro wegens het meewerken aan de illegale verhuur van appartementen.

'Voorbeeld voor de wereld'

De deal van Amsterdam met Airbnb is uniek. Nergens anders in Europa heeft Airbnb zo'n deal met een gemeente. "Deze maatregel is een voorbeeld voor de wereld", zegt James McClure, manager Noord-Europa bij Airbnb. "Dit laat zien dat je positieve resultaten kunt bereiken als beleidsmakers en Airbnb samenwerken."

Wethouder Wonen Laurens Ivens is blij met de deal. "Een woning moet een woning blijven. Deze overeenkomst is in het belang van iedereen in Amsterdam: bewoners, buren, Airbnb-verhuurders en gasten. Door samenwerking met Airbnb hebben we een nieuw wapen in de strijd tegen illegale hotels.

Uitzondering

Een uitzondering is er voor mensen die niet hun hele woning, maar een kamer verhuren. Zij kunnen die kamer meer dan 60 dagen blijven verhuren op Airbnb. De gemeente staat dit toe, zolang bewoners maximaal 40 procent van hun woonoppervlak verhuren. Ze moeten dit wel melden bij de gemeente.

Airbnb is veruit de grootste site voor vakantieappartementen, maar niet de enige. Er zijn ook andere aanbieders, zoals HomeAway en Wimdu. Ook op Booking.com worden appartementen aangeboden. Verhuurders kunnen dus nadat hun 60 dagen bij Airbnb 'op' zijn, hun appartement nog wel via andere sites aanbieden. Amsterdam zegt daarom ook met andere sites een soortgelijke deal na te streven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl