Amsterdam bezwijkt onder de toeristen

'Amsterdamse binnenstad kan de drukte niet meer aan'

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

  • Marc Hamer

    Verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

  • Marc Hamer

    Verslaggever

"Vroeger was er een toeristenseizoen. Dat is te overleven, want dan wist je wanneer het druk was. Nu is het iedere dag feest." Binnenstadbewoner Bert Nap noemt het de 'disneyficering' van de binnenstad. Het is net een pretpark. Met dit verschil: in de Efteling gaan de mensen 's avonds naar huis en is er voldoende toezicht. Op de Wallen is er volgens hem vaak niemand om de menigte in bedwang te houden. 's Avonds na tienen kun je er vaak letterlijk niet meer lopen omdat het er zo druk is.

Samen met andere bewoners en ondernemers, verenigd in het wijkorgaan de d'Oude Binnenstad, heeft Nap een brandbrief geschreven aan burgemeester Eberhard van der Laan. Ze willen dat de burgemeester actie onderneemt tegen toenemende overlast van toeristen en van de toeristenindustrie. De stad wordt onleefbaar, zeggen ze. Amsterdammers mijden de binnenstad.

Het cement in de stad verdwijnt.

Binnenstadbewoner Bert Nap

De drukte wordt onbeheersbaar zeggen de bewoners. De afgelopen vijf jaar is het aantal toeristen verdubbeld. En er komen nog duizenden hotelkamers bij. Tel daarbij op: het groeiend aantal woningen dat via Airbnb wordt verhuurd, een van de grootste ergernissen van de binnenstadbewoners. "Hierdoor verdwijnt het cement", zegt Nap, die er al 40 jaar woont. "Vroeger had je nog buren die je kende, nu zitten er toeristen naast je die een feestje komen vieren. En na vier dagen komen er weer anderen."

De toeristen leveren veel geld op. Bert Nap heeft echt niks tegen toeristen, bezweert hij. Maar zo kan het niet verder. "Als de bewoners wegtrekken blijft er alleen een lege huls over. Mijn stad is mooi", zegt Nap, "en ik knok ervoor dat hij leuk blijft, ook voor de toerist. Want als toeristen alleen zichzelf tegenkomen en rondlopen in buurten waar alleen toeristenwinkels zijn en laagwaardige horeca, dan is er ook voor hen niks meer aan."

Als ondernemers klagen in Amsterdam, is er zeker wat aan de hand.

PvdA-raadslid Dennis Boutkan

Het PvdA-raadslid Dennis Boutkan begrijpt de noodkreet van de bewoners. "Ik spreek veel mensen in de stad en je merkt echt dat het men het spuugzat is. En het zijn niet alleen de bewoners, ook de ondernemers klagen. En als ondernemers gaan klagen in Amsterdam, dan is er zeker iets aan de hand."

Boutkan zag de omslag zich langzaam voltrekken. "Wat natuurlijk niet geholpen heeft is dat er tijdens de recente crisis is bezuinigd op de handhaving. Meer mensen in de stad en minder toezicht, dat gaat natuurlijk niet samen, dan ontstaan er problemen."

Het College van B&W heeft voor komend jaar een miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor het aanpakken van illegale verhuur. Of er ook extra geld komt voor reguliere handhaving (bijvoorbeeld tegen huisvuil en wildplassen) moet nog door de gemeenteraad worden besloten.

Maatregelen

In een lijst die het College gisteren naar de gemeenteraad heeft gestuurd wordt opgesomd welke maatregelen er de laatste tijd zijn genomen of die er aan zitten te komen om de overlast te verminderen. Zo komt de gemeente bijvoorbeeld met een rem op het aantal nieuwe hotels, is de boete op illegale verhuur verhoogd tot 20 duizend euro en zijn bierfietsen in een groot deel van het centrum verboden vanaf 1 januari 2017.

Verder begint de gemeente dit jaar ook met een aantal experimenten om bezoekers beter over de stad te spreiden. De gemeente laat onder meer onderzoek doen naar het fietsgedrag van bezoekers om fietsroutes veiliger te maken. Ook wil men gaan kijken hoe voetgangersstromen te spreiden waarmee drukke straten en stoepen kunnen worden ontlast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl