De explosieve groei van Airbnb in Amsterdam is voorbij

Aangepast
Katrien Mulder / Hollandse Hoogte
Geschreven door
Leen Kraniotis
redacteur Economie

Jarenlang werden er in Amsterdam meer en meer appartementen verhuurd aan toeristen via Airbnb. Maar in de eerste helft van dit jaar stokte die groei, blijkt uit cijfers die de gemeente zelf verzamelde via de site van Airbnb.

Tussen januari en juni daalde het aantal Amsterdamse appartementen op Airbnb van 15.075 naar 13.689, een teruggang van ruim 9 procent.

"Na jarenlang een onstuimige groei zien we eindelijk stabilisatie", zegt Laurens Ivens, wethouder Wonen. De gemeente doet steeds meer tegen illegale verhuur via Airbnb en volgens hem werpt dat beleid zijn vruchten af.

"We brengen nu echt een slag toe aan huisjesmelkers, door digitaal rechercheren, maximale boetes, het inzetten van mystery guests en de overeenkomst met Airbnb over het maximum van 60 dagen verhuur per jaar."

Airbnb weerspreekt de cijfers van de gemeente en zegt dat tussen januari en nu het aantal appartementen licht gestegen is.

'Niet te snel juichen'

De gemeente vindt het nog te vroeg om te spreken van een definitieve daling van het aantal Airbnb-appartementen in de stad. De cijfers gaan namelijk over een relatief korte periode van een half jaar en de drukke vakantiemaanden juli en augustus zijn niet in de cijfers meegenomen.

"Ik hoop dat het doorzet, maar we moeten niet te snel gaan juichen", aldus Ivens. "We moeten doorgaan met deze strijd en we moeten deze strijd winnen. Uiteindelijk gaat het erom of Amsterdam nog een woonstad is of een stad waar alleen maar toeristen verblijven omdat die nu eenmaal meer kunnen betalen."

Meldplicht

Over een paar dagen, op 1 oktober, gaat er een nieuwe maatregel in. Mensen moeten het dan iedere keer bij de gemeente melden als ze hun appartement verhuren aan toeristen. Doen ze dit niet, dan kunnen ze een boete van 6000 euro krijgen.

Sinds begin dit jaar heeft Amsterdam al een deal met Airbnb, waardoor de verhuur van een appartement op de site automatisch onmogelijk wordt gemaakt zodra het gemeentelijke maximum van 60 dagen bereikt is. Tot en met augustus gebeurde dit al bij 1250 appartementen.

Volgens de gemeente lijkt het er niet op dat deze verhuurders overstappen naar andere sites, zoals Booking.com of Wimdu. Het aanbod groeide niet op die andere sites en ze zijn ook veel kleiner dan Airbnb, met allemaal niet of nauwelijks meer dan 1000 advertenties.

Wel meer kamers verhuurd

Het aantal verhuurde kamers op Airbnb nam in de eerste helft van dit jaar wel toe, van 3483 in januari naar 3725 in juni, een stijging van bijna 7 procent. Amsterdammers kunnen kamers nog wel langer dan 60 dagen verhuren op Airbnb, in tegenstelling tot appartementen. Dat mag ook van de gemeente, onder voorwaarden.

Sommige Airbnb'ers lijken dus over te stappen van het verhuren van een heel appartement naar het verhuren van een kamer. Maar de groei van het aantal kamers (+242) was wel veel kleiner dan de krimp van het aantal appartementen (-1386).

Minder overlast

Volgens wethouder Ivens is de groei van de kamerverhuur aan toeristen ook niet zo erg: "Er is aanzienlijk minder overlast als er alleen maar een kamer wordt verhuurd. De eigenaar moet erbij zijn. Dus die houdt een oogje in het zeil en dat scheelt heel veel voor de buren."

Hij erkent dat er ook verhuurders de regels proberen te omzeilen, door een appartement op Airbnb te zetten alsof het een kamer is en het zo alsnog het hele jaar door te verhuren. "Dat zien we en daarom is het belangrijk dat we niet achterover gaan leunen. We moeten blijven handhaven."

212 euro per nacht

De gemeente verzamelde ook cijfers over de prijzen van appartementen en kamers op Airbnb. Wie denkt dat Airbnb veel goedkoper is dan een hotel, kan in de hoofdstad bedrogen uitkomen. In het centrum kost een Airbnb-appartement gemiddeld maar liefst 212 euro per nacht. In Amsterdam-Zuidoost is een appartement het goedkoopst; nog net geen 120 euro.

NOS

Voor alleen een Airbnb-kamer, vaak zonder eigen douche en toilet, betaal je in het centrum nog altijd gemiddeld meer dan 130 euro per nacht. Stadsdeel Zuidoost heeft ook de goedkoopste kamer, gemiddeld net iets minder dan 70 euro.

Amsterdam is een stuk duurder dan andere Europese toeristensteden. In de hoofdstad betaal je gemiddeld 136 euro voor een appartement of kamer op Airbnb. In Londen is dat 109 euro, in Parijs 88 euro en in Berlijn 59 euro. Daarbij moet je wel bedenken dat in Londen en Berlijn het gemiddelde omlaag wordt gehaald doordat bijna de helft van de Airbnb's daar kamers betreft. In Amsterdam is dat maar zo'n 20 procent. In Parijs is het aandeel kamers nog lager, 16 procent.

NOS

Wat mag wel en wat mag niet in Amsterdam?

De verhuur aan toeristen is toegestaan, als je voldoet aan strenge regels. Die regels moeten voorkomen dat gehele appartementen het hele jaar door aan toeristen verhuurd worden. Houd je je niet aan de regels, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 20.500 euro.

De belangrijkste regels voor verhuur van een heel appartement:

-maximaal 60 dagen per jaar

-maximaal 4 personen tegelijk

-je moet ingeschreven staan als bewoner

-toestemming van VVE of huurbaas

-vanaf 1 oktober moet je het iedere keer melden als je verhuurt aan toeristen.

De belangrijkste regels voor verhuur van een kamer:

-mag het hele jaar

-maximaal 40 procent van het oppervlak van de woning

-verhuurder moet zelf in de woning wonen tijdens verhuur

-het verhuurde deel van de woning mag geen zelfstandige woonruimte zijn, met eigen ingang, douche, wc en keuken

-je moet je eenmalig melden als bed & breakfast bij de gemeente

STER Reclame