Amsterdamse Airbnb-aanbiedingen
NOS Nieuws

Amsterdam gaat illegale Airbnb's aanpakken met 'big data'

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

De gemeente Amsterdam gaat nieuwe digitale onderzoeksmethoden inzetten om illegale woningverhuur aan toeristen op te sporen. Amsterdam gaat daarvoor de website van Airbnb en andere aanbieders 'scrapen'. Dat is het geautomatiseerd verzamelen van allerlei data van een website om het vervolgens te analyseren.

Op Airbnb worden nu zo'n 14.000 Amsterdamse appartementen en kamers verhuurd. Dat mag, maar alleen onder strikte voorwaarden, zoals maximaal 60 dagen per jaar en aan maximaal vier personen tegelijkertijd. Veel mensen houden zich niet aan die regels en verhuren appartementen het hele jaar door. De gemeente wil dat deze appartementen weer beschikbaar worden voor bewoners.

Wethouder Wonen Laurens Ivens riep Airbnb onlangs nog eens op om data met de gemeente te delen, zodat overtreders makkelijker kunnen worden aangepakt. Maar Airbnb weigert dat. Amsterdam gaat die info nu zelf proberen te achterhalen via de publiek toegankelijke data op de site.

Airbnb zegt wel regelmatig op eigen initiatief accommodaties te verwijderen, als ze geen 'authentieke lokale Airbnb-ervaring' bieden.

Adres

De gemeente moet er vooral achter zien te komen wat het adres is van een appartement en of het ook vaker dan 60 dagen verhuurd wordt of aan meer dan vier personen. Hoe de gemeente dat precies gaat doen, wil men niet zeggen.

Op Airbnb zie je geen adres, maar alleen in welke buurt een appartement zit. Pas als je echt een boeking doet krijg je een adres doorgemaild. Maar de gemeente gaat ook andere sites doorzoeken, waarop wel adressen staan, zoals Booking.com. De gegevens van verschillende sites zullen vervolgens met elkaar vergeleken worden.

Hoe vaak een appartement verhuurd wordt staat ook niet op Airbnb. Maar gasten kunnen wel recensies achterlaten. Dus als een appartement jaarlijks 60 recensies of meer krijgt, is het ook meer dan 60 dagen verhuurd.

Verhuur aan meer dan vier personen is relatief makkelijk op te sporen. Je kan op Airbnb namelijk gewoon aanklikken dat je alleen appartementen wil zien voor 5 personen of meer.

Proactief

Wethouder Ivens hoopt nu meer fraude op te sporen. "Tot nu toe handhaafden we voornamelijk nadat Amsterdammers een vermoeden van woonfraude hadden gemeld bij een meldpunt. Met deze nieuwe manier van digitaal rechercheren veranderen we onze manier van handhaven van reactief naar proactief."

De gemeente maakt vanaf dit jaar 1 miljoen euro extra vrij om woonfraude op te sporen. Een deel van dat geld gaat naar het 'scraping'-project. Na een jaar wordt bekeken wat het heeft opgeleverd en beslist de gemeente of ermee doorgegaan wordt.

Afgelopen jaar maakte de gemeente een einde aan de illegale vakantieverhuur van 268 particuliere woningen. Dat gebeurde met waarschuwingen, boetes en sluitingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl