NOS Nieuws

Kinderboekenredactie Querido Kind naar nieuwe uitgeverij

Het redactieteam dat in september na ruzie vertrok bij uitgeverij Querido Kind, gaat verder onder de naam Uitgeverij Emanuel. Die uitgeverij komt onder de Utrechtse uitgever Blossom Books te vallen.

De zeskoppige redactie had een conflict met de directie van Querido Kind, die de historische banden met volwassenen-uitgeverij Querido wilde verbreken door Querido Kind te laten verhuizen naar een ander pand. Ook vreesde de redactie dat de eigenaar, WPG, een te commerciële koers zou gaan varen.

Solidaire schrijvers

Toen de redactie aankondigde op te stappen, verklaarden tientallen kinderboekenschrijvers zich solidair met de redacteuren. Onder hen zijn grote namen als Guus Kuijer, Francine Oomen en Toon Tellegen. Ook de erven Annie M.G. Schmidt sloten zich bij hen aan.

"De uitgeverij wordt gevormd door mensen die we kennen, die we vertrouwen. Als die mensen massaal weggaan, gaan we mee", zei schrijver Edward van de Vendel destijds. Hij treedt op als woordvoerder namens de auteurs.

Enkele schrijvers, onder wie Van de Vendel, hebben al gezegd dat ze overstappen naar Uitgeverij Emanuel. Mogelijk volgen er later meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl