Guus Kuijer
NOS NieuwsAangepast

Meer schrijvers weg bij uitgeverij Querido Kind

Nog eens tientallen schrijvers en illustratoren willen vertrekken bij uitgeverij Querido Kind. Ze zijn niet tevreden met de koers die het bedrijf achter de uitgeverij heeft uitgezet.

Eerder deze week bleek al dat 29 kinderboekenschrijvers wilden opstappen. Daar hebben zich nu dus nog eens 34 collega's bij aangesloten, bevestigt schrijver Edward van de Vendel naar aanleiding van berichtgeving in NRC.

Onder de schrijvers en illustratoren zijn grote namen als Guus Kuijer, Francine Oomen, Toon Tellegen en de erven Annie M.G. Schmidt. Ook Marita de Sterck en Martha Heesen, winnaar van de Theo Thijssenprijs in 2015, hebben zich bij de groep aangesloten.

Conflict

Aanleiding voor de onrust bij Querido Kind is een conflict tussen de redactie en de directie van de uitgeverij. Querido Kind is in 2013 afgesplitst van Querido, dat boeken voor volwassenen uitgeeft. De twee uitgeverijen hebben nog wel nauwe banden en zitten in hetzelfde pand.

De eigenaar van Querido Kind, uitgeversbedrijf WPG, wil daar verandering in brengen, tot ongenoegen dus van de redactie. Die stapte daarom op.

Overname

De schrijvers verklaren zich solidair met de redactie en zeggen daarom ook te willen vertrekken. Ze willen graag dat WPG in gesprek gaat met Singel Uitgeverijen, eigenaar van Querido, over een overname van Querido Kind. Singel heeft al een bod gedaan op Querido Kind, maar WPG wees dat af.

De schrijvers hopen dat de partijen toch weer met elkaar gaan praten. Mochten ze er niet uitkomen, dan stappen de schrijvers waarschijnlijk over naar een nieuwe uitgeverij onder leiding van de oude redactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl