Beatrix Ruf spreekt berichten over bijklussen tegen

Aangepast
ANP

De opgestapte directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Beatrix Ruf, spreekt tegen dat zij ruim vier ton heeft verdiend aan nevenactiviteiten in de periode dat zij directeur was van het museum. Het gaat om inkomsten die zijn gerapporteerd in het jaarverslag van haar adviesbureau over 2015. Dat was het eerste jaar waarin zij volledig in dienst was van het Stedelijk.

De cijfers uit het jaarverslag leidden tot ophef in de Amsterdamse gemeenteraad. D66-raadslid Marcel van den Heuvel noemde het in de NRC "irreëel" dat een museumdirecteur in haar vrije tijd zoveel nevenactiviteiten heeft dat ze daar zoveel mee kon verdienen.

Afscheidsbonus

Ruf erkent in een verklaring dat ze 437.000 euro winst heeft gerapporteerd, maar zegt dat het gaat om inkomsten van voor zij aan de slag ging bij het Stedelijk. "Het reflecteert hoofdzakelijk een afscheidsbonus van de Ringier Collectie uit Zürich, als dank voor mijn twintigjarige contributie aan de opbouw van een collectie, die inmiddels bestaat uit meer dan 4000 schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, films en foto's."

De afscheidsbonus werd betaald aan het Zwitserse bedrijf van Ruf. In lijn met de Nederlandse wetgeving rapporteerde zij het bij haar Nederlandse BV. Het komt daardoor volgens Ruf als een deelnemingsvrijstelling terecht in de jaarverslagen over 2015 en 2016.

Ruf komt naar eigen zeggen nu met de verklaring over de inkomsten, omdat ze vandaag haar jaarverslag over 2016 heeft ingediend bij de Kamer van Koophandel. "Ik wil voorkomen dat dit jaarverslag tot vergelijkbare misverstanden leidt."

Vertrek

Vorige maand stapte Ruf op bij het Stedelijk Museum, vanwege de ophef die over haar was ontstaan. Ze zei toen in het belang van het museum niet langer aan te kunnen blijven.

Een opvolger van Ruf is nog niet benoemd. Haar taken worden voorlopig waargenomen door het managementteam en interim-zakelijk directeur Jan Willem Sieburgh.

STER Reclame