Beatrix Ruf ANP

Directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum in Amsterdam stapt op. Volgens een verklaring van het Stedelijk heeft ze deze beslissing genomen in het belang van het museum.

Ruf is in opspraak geraakt vanwege belangenverstrengeling. Uit publicaties van NRC Handelsblad bleek dat ze naast haar baan als directeur van het Stedelijk Museum ook eigenaar is van een kunstadviesbureau.

Vraagtekens over winst

In die functie gaf ze advies aan mensen en bedrijven die kunst aan het museum in bruikleen gaven. Ruf heeft het adviesbureau niet opgegeven in het jaarverslag over 2016.

Verder zijn er vraagtekens over de winst die het bedrijf van Ruf heeft gemaakt. In 2015, het eerste jaar dat ze in dienst was bij het Stedelijk Museum, maakte het kunstadviesbureau ruim 430.000 euro winst. Ruf mag haar advieswerk alleen in haar vrije tijd doen. De hoge winst duidt er volgens kenners op dat Ruf er veel tijd mee kwijt was.

Fanstastisch museum

Ruf zegt dat ze het Stedelijk Museum heeft leren kennen als een fantastisch museum. "We hebben mooie collecties naar Amsterdam gehaald en de betrokkenheid met de maatschappij sterk aangehaald."

Het museum doet de komende maanden nog onderzoek naar het functioneren van Ruf. Haar taken worden voorlopig overgenomen door het huidige management. Dat gaat op zoek naar een nieuwe directeur.

STER reclame