Beatrix Ruf
NOS Nieuws

Rumoer rond directeur Ruf van het Stedelijk Museum

Directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum maakt zich mogelijk schuldig aan belangenverstrengeling. NRC Handelsblad meldt dat de eigen kunstadvies-bv van de directeur ook advies geeft aan bruikleengevers van kunstwerken aan het museum.

Ook zijn er vraagtekens over hoe het kan dat de bv van Ruf zoveel winst maakt, terwijl ze werkzaamheden daarvoor alleen in haar vrije tijd mag doen. In 2015, het eerste volledige jaar dat Ruf in dienst was van het Stedelijk, bedroeg de winst 437.306 euro.

"Irreëel"

Volgens het Amsterdamse raadslid Marcel van den Heuvel van D66 is het "irreëel" dat een museumdirecteur in haar vrije tijd zoveel nevenactiviteiten heeft. In de krant zegt hij: "een goedbetaalde adviseur verdient 2000 euro per dag. Dat betekent dat Ruf minstens tweehonderd dagen advieswerk heeft gedaan naast haar voltijdsbaan."

Van den Heuvel gaat de verantwoordelijke wethouder vragen stellen over de afspraken met Ruf. De voorzitter van de raad van toezicht van het museum, Ferdinand Grapperhaus, zegt in een verklaring aan NRC dat hij de afspraken met Ruf over haar nevenactiviteiten "de komende weken zorgvuldig wil evalueren."

Rommelen

In het jaarverslag van het museum over 2016 ontbreekt de bv van Ruf als nevenactiviteit. Dat noemt raadslid Van den Heuvel niet juist. "Rommelen, niet transparant zijn, dat schaadt het internationale imago van het Stedelijk."

Ruf en het Stedelijk willen in de krant geen vragen over de bv en de mogelijke belangenverstrengeling beantwoorden.

Het is sinds haar aanstelling de derde keer dat er rumoer is rond directeur Ruf. Vorige maand werd bekend dat via Ruf een vals schilderij van Mondriaan in een kunstencentrum in Brussel was terechtgekomen voor een expositie.

Vorige week kwam aan het licht dat een Duitse verzamelaar die honderden werken aan het Stedelijk had geschonken, dat op voorwaarde had gedaan dat het museum voor anderhalf miljoen euro zeven werken van hem kocht. Volgens NRC was dat veel geld voor die schilderijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl