Het vervalste schilderij
NOS NieuwsAangepast

Vervalste Mondriaan geëxposeerd in Brussel

In het Brusselse kunstencentrum Bozar heeft vorig jaar een vervalst werk gehangen dat was toegeschreven aan Piet Mondriaan. Het schilderij was daar drie maanden geëxposeerd dankzij bemiddeling van het Stedelijk Museum in Amsterdam, schrijft NRC Handelsblad.

De directeur van het Stedelijk Museum, Beatrix Ruf, had het schilderij weten los te peuteren bij een Zwitserse verzamelaar. Zij had geregeld dat het werk eerst in Brussel te zien zou zijn. Vervolgens zou het dit voorjaar naar Amsterdam komen, waar het zou worden gepresenteerd op een expositie in het kader van het De Stijl-jaar 2017.

Verloren gewaand

Cultuurhistoricus Léon Hanssen, die een biografie schreef over Mondriaan, heeft dit ontdekt. Hij vertelt in de krant dat zijn interesse in eerste instantie werd gewekt, omdat het een verloren gewaand schilderij zou zijn. Maar bij navraag bleek dat de Zwitserse verzamelaar geen eenduidig antwoord had op de vraag hoe het schilderij in zijn bezit was gekomen.

Uiteindelijk heeft een restaurateur op basis van oude foto's van het schilderij geconstateerd dat het een vervalsing was. Zo stond de handtekening op de verkeerde plek en hadden de lijnen een andere dikte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl