AFP
NOS NieuwsAangepast

Kerkschutter Texas stuurde dreig-sms'jes aan schoonmoeder

Onder de doden van de schietpartij gisteren in een kerk in Sutherland Springs, Texas, is een bekende van de schutter Devin Kelley. Het gaat om de oma van de vrouw met wie Kelley in 2014 trouwde. Onduidelijk is of de twee nog getrouwd waren.

De 26-jarige oud-militair had bedreigende sms'jes aan zijn schoonmoeder gestuurd. De vrouw kwam in de kerk, maar was er gisteren niet.

Kelley was eerder getrouwd. In 2012 liep dat huwelijk op de klippen nadat hij was veroordeeld voor mishandeling van haar en hun kind.

Kritiek

De aanslagpleger drong gisteren, gekleed in zwarte gevechtskleding, de baptistenkerk binnen terwijl er een dienst aan de gang was. Zeker twintig kerkgangers raakten tijdens de schietpartij gewond. Van hen zijn er tien in kritieke toestand. De dodelijke slachtoffers waren tussen de 18 maanden en 77 jaar oud. Zeker acht van hen kwamen uit één familie, zegt een familielid tegen CNN.

Na zijn daad sloeg de man op de vlucht. Hij werd achtervolgd door twee burgers. Een omstander opende buiten bij de kerk het vuur op hem. Daarna pleegde de schutter zelfmoord, zegt de Amerikaanse politie.

Religie of racisme heeft de man niet tot zijn daad gebracht, de aanslag hangt samen met problemen in de familiesfeer, zeggen de autoriteiten.

Vice-president Mike Pence en zijn vrouw bezoeken komende woensdag familieleden van slachtoffers. President Trump is in Azië.

Greppel

Een van de twee achtervolgers doet bij het Amerikaanse tv-station KSAT zijn verhaal. "Vanuit de auto zag ik bij de kerk twee mannen op elkaar schieten", zegt Johnnie Langendorff. "Een van hen vluchtte weg in zijn auto en de andere man reed erachteraan. 'We moeten hem achtervolgen, hij heeft net geschoten in de kerk', riep hij. En dus reed ik achter hem aan."

Bekijk hieronder het verhaal van Johnnie Langendorf.

'Waarom zou je hem dan niet willen uitschakelen?'

De schutter ging er met hoge snelheid vandoor, zegt Langendorff. "We reden achter hem aan, totdat hij op een gegeven moment langzamer ging rijden. Toen we vlak achter hem reden, raakte zijn auto van de weg en kwam in een greppel tot stilstand. We hebben hem niet geraakt, hij verloor de controle."

Politie

Zijn mede-achtervolger stapte uit en richtte zijn geweer op de man, die nog steeds in zijn auto zat. Langendorff kon niet zien of de schutter toen nog leefde of gewond was. "Dat konden we van die afstand niet zien. Het duurde toen nog een minuut of vijf voordat de politie kwam, die ik al rijdend gebeld had. De agenten leidden ons weg en vanaf toen heb ik niets meer gezien." De politie trof de schutter dood in zijn auto aan. Ook vond de politie wapens in de auto. Kelley had geen wapenvergunning.

Langendorff zegt dat hij deed wat hij dacht dat het beste was. "We probeerden hem gewoon te pakken te krijgen, zodat hij kon worden aangehouden of zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl