Rouwenden bij de kerk in Sutherland in Texas
NOS Nieuws

Ook Sutherland is voor de VS niet de druppel

Rust, kalmte en gebed, was de oproep van de Amerikaanse president Trump kort na de aanslag op de Sutherland Springs First Baptist Church in Texas. Daarbij vielen gisteren 26 doden en 20 gewonden.

Trump riep de Amerikanen op om zich, ondanks deze "daad van kwaadaardigheid", niet van de wijs te laten brengen. "In donkere tijden doen Amerikanen waar ze goed in zijn. We komen samen, en door de tranen en het verdriet heen, staan we sterk, zo sterk."

De woorden van de president zijn opvallend anders van toon dan toen een man - een moslimterrorist - vorige week in New York met opzet acht mensen doodreed. Trump noemde dat "een gruwelijke daad". De dader was "een beest", dat zo snel mogelijk de doodstraf moest krijgen.

Dit is geen wapenprobleem.

President Trump

Hoewel in Texas een vuurwapen is gebruikt bij de aanslag, wil Trump opnieuw niet in discussie gaan over de Amerikaanse wapenwet. Want daar ligt het drama in Texas in ieder geval niet aan, vindt hij. Sterker nog: volgens de president is erger voorkomen, omdat "iemand anders gelukkig een wapen had waarmee hij de andere kant op schoot".

"Dit is geen wapenprobleem", aldus Trump. "We kunnen daar nu op in gaan, maar daarvoor is het nog een beetje te vroeg." Dat zei Trump ook na de aanslag in Las Vegas, waarbij vorige maand 58 mensen omkwamen en 450 mensen gewond raakten.

Voorttikkende klokken

Voor de New York Times zijn de gebeurtenissen van gisteren aanleiding om in een hoofdredactioneel stuk de vraag te stellen hoeveel tijd er moet verstrijken voordat er wél een debat kan worden gevoerd over de Amerikaanse wapenwetgeving. De krant heeft op die pagina klokken geplaatst, waarmee wordt verwezen naar eerdere massale schietpartijen.

En dat zijn er nogal wat. Er is zelfs een speciale site, de Mass Shooting Tracker, die de statistieken bijhoudt. Van zo'n mass shooting is volgens de site sprake als vier of meer mensen slachtoffer zijn. Vandaag, op de 310e dag van het jaar, staat de teller op 377: gemiddeld dus meer dan één grote schietpartij per dag. En dat blijkt geen uitzondering: op 6 november vorig jaar stond de teller op 413.

Er is natuurlijk weer verslagenheid, maar ook een beetje radeloosheid.

Wouter Zwart, NOS-correspondent in Amerika

Andere statistieken zijn eveneens huiveringwekkend: er zijn 270 miljoen vuurwapens in omloop, op een bevolking van 323 miljoen. Per jaar komen 30.000 mensen om door vuurwapens. Jaar op jaar tien keer zoveel mensen als er omkwamen bij de aanslagen op 11 september 2001.

Ook de reactie na het drama in Sutherland Springs, een dorp van een paar honderd mensen, is niet uitzonderlijk, zegt correspondent Wouter Zwart. "Er is natuurlijk weer verslagenheid, maar ook een beetje radeloosheid. Dit is de zoveelste keer en we blijven altijd maar in die spiraal zitten van vuurwapengeweld."

De verwachting is dat ook na deze tragedie niets echt verandert. En dat het wachten is op de volgende schietpartij.

Australië gooide het roer wel om

Wat voor veel mensen (vooral buiten de VS) al lang duidelijk is, werd vorig jaar bevestigd door een studie over de ervaringen van Australië. Dat land voerde in 1996 strenge wapenwetgeving in. In de achttien jaar daarvoor daarvoor waren er dertien massamoorden geweest, daarna geen één. Ook het aantal doden en zelfmoorden door kogels ging omlaag.

De strengere wetgeving werd ingevoerd nadat een man op het eiland met twee semi-automatische geweren 34 mensen doodschoot en 19 mensen verwondde. Dat bleek voor Australië de druppel. Dat moment moet voor de VS nog komen, zo lijkt het.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl