'Bij Locadia weet je: die maakt 15 tot 20 goals in een seizoen'

Aangepast

Hoewel hij qua populariteit (en goals) zijn teamgenoot Hirving Lozano nog voor zich moet dulden, is Jürgen Locadia bij PSV bezig aan de beste periode in zijn loopbaan. Is de 23-jarige spits na vijf wisselvallige seizoenen in Eindhoven nu écht los?

Jurgen Locadia Proshots

Danny Koevermans stond in het verleden (2007-2011) in de spits bij PSV en volgt de ontwikkeling van Locadia nauwgezet.

Afwerking

Locadia is geen man van lelijke goals. De acht treffers (uit tien duels) die hij tot nu maakte in de competitie zijn, op een enkele intikker na, vooral krachtige en goed gemikte (afstands)schoten. Soms gaat daar nog een fijne individuele actie aan vooraf.

Koevermans: "Hij kan supergoed afwerken. Of het nou met links of rechts is, hij geeft altijd veel snelheid aan die ballen mee. Hij weet wat hij doet. En die goal tegen Vitesse, waarbij hij de bal achter zijn standbeen klaarlegde, was echt weergaloos."

Oud-international Koevermans, tegenwoordig centrumverdediger bij SV Brandevoort in de vierde klasse, liep Locadia bij zijn vertrek in 2011 uit Eindhoven net mis. "Maar zijn naam als jeugdspeler was al wel bekend. Iedereen wist dat hij buitengewoon veel talent had."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Doelpunten van Locadia
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Locadia begon het seizoen op zijn favoriete spitspositie. De laatste duels krijgt hij van trainer Phillip Cocu echter een vrije rol op de flank toebedeeld, met Luuk de Jong in het centrum en Lozano vanaf rechts. De aanvaller, die in voorgaande seizoenen om uiteenlopende redenen vaak de hoon over zich heen kreeg, voelt zich naar eigen zeggen "vrijer in zijn hoofd".

Premier League

"Bij Locadia weet je dat hij, mits hij alles mag spelen, tussen de 15 en 20 goals maakt in een seizoen. Zo moet je als trainer gewoon een beetje tellen. Op welke positie hij dan speelt voorin, doet er helemaal niet toe", aldus Koevermans.

Danny Koevermans bij zijn afscheid als speler van PSV in 2011 ANP

Als Cocu niet had ingegrepen deze zomer, had Locadia nu in de Premier League gevoetbald. De aanvaller was nagenoeg rond met naar verluidt Brighton. Hij onderging zelfs een medische keuring, maar werd door zijn trainer in Eindhoven gehouden. Een wijs besluit, blijkt nu.

Of Locadia in Engeland kan slagen durft Koevermans niet te zeggen, al is hij er met zijn fysiek wel het type speler voor. "Dat hij binnenkort waarschijnlijk zijn debuut voor het Nederlands elftal maakt, is in elk geval een bevestiging dat hij goed bezig is."

Record lonkt voor Brenet

Joshua Brenet is alweer enige tijd de vaste linksback van PSV. De in Kerkrade geboren voetballer kan zondag tegen FC Twente een clubrecord in zijn eentje in handen krijgen door voor de vijftigste keer op rij ongeslagen te blijven in een competitiewedstrijd voor PSV. Brenet deelt het record (49 duels) momenteel nog met Berry van Aerle.

PSV kan voor de derde keer tien van zijn eerste elf duels van een eredivisieseizoen winnen. De vorige twee keren waren precies dertig en veertig jaar geleden: 1977/1978 (tien) en 1987/1988 (alle elf). In beide seizoenen werd PSV kampioen én won de club een Europese prijs.

De aftrap van PSV-FC Twente is zondagmiddag om 16.45 uur in Eindhoven. Het duel is live te volgen via NPO Radio 1, het liveblog op NOS.nl en Teletekstpagina 828. De samenvatting is vanaf 19.00 uur te zien bij Studio Sport op NPO 1.

STER Reclame