Hirving Lozano
NOS VoetbalAangepast

PSV-smaakmaker Lozano: mijn vrouw is mijn grootste voorbeeld

Wie Hirving Lozano ziet voetballen - en scoren vooral - snapt dat PSV deze zomer tot het uiterste is gegaan om de 22-jarige Mexicaan naar Eindhoven te halen. De aanvaller heeft zich moeiteloos aangepast, is vrijwel wekelijks uitblinker en met zeven goals topscorer van de eredivisie.

Zijn populariteit is ongekend. Bij PSV, maar vooral in Mexico waar 'Chucky', zoals zijn bijnaam luidt, wekelijks het belangrijkste onderwerp is in de sportkaternen. Deze week nog kreeg Lozano bezoek van een televisieploeg van ESPN. Het interview, dat bijna een uur duurde, werd live uitgezonden op de Mexicaanse en Amerikaanse televisie.

Ook NOS-verslaggever Joep Schreuder sprak met Lozano. Over de gewoontes in Nederland, zijn trainer Phillip Cocu, de gelijkenis met Arjen Robben en zijn toekomstplannen.

Lozano: mijn vrouw is mijn grootste voorbeeld

Lozano woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen in een appartement in de buurt van het stadion. Om heimwee te voorkomen, ligt zijn huis vol met Mexicaans eten. Vrienden en familie worden door hem verplicht om dat bij een bezoek aan Nederland mee te brengen.

Als het over zijn grootste voorbeeld gaat, noemt Lozano geen topvoetballers als Cristiano Ronaldo of Lionel Messi, maar zijn vrouw, met wie hij ruim zes jaar samen is en over wie hij vol bewondering spreekt. "Zij heeft van jongs af aan veel moeten doorstaan. We hebben veel moeilijke en ook mooie dingen meegemaakt samen."

De Mexicaan gaat nooit op stap. Zijn vrije tijd besteedt hij liever aan zijn gezin. Volgens zijn schoonvader, deze weken bij Lozano op bezoek en tevens aandachtig toeschouwer tijdens het interview, helpt de stabiele thuissituatie hem beter te presteren op het veld.

Een paar jaar geleden stond Lozano nog te boek als een dwarsligger. Bij zijn vorige club CF Pachuca werd hij dikwijls streng aangepakt door de Nederlander Hans Westerhof en diens zoon Wout.

Hans was er technisch directeur, terwijl Wout nu nog altijd trainer is van het belofteteam. "Ik was jong, 14 of 15 jaar. En een beetje opstandig. Ik luisterde niet", blikt de Mexicaan terug.

Arjen Robben

Bij een grote mond of egoïstische voetbalactie zette Wout Lozano zonder pardon op de bank. Om het hem af te leren. Dat hielp, getuige zijn vier assists al dit seizoen.

Hans noemde Lozano bij zijn komst naar PSV een type Arjen Robben. "Dat ik met zo'n grote speler wordt vergeleken, is mooi. Ik hoop dat ik ook zo'n carrière voor de boeg heb", klinkt het bedachtzaam uit de mond van de Mexicaan.

NOS-verslaggever Joep Schreuder en PSV'er Hirving Lozano

Lozano ligt tot 2023 vast bij PSV, al sijpelen er nu al berichten door over vermeende interesse van topclubs als Arsenal. Een grote zak met geld zullen de Eindhovenaren niet snel weigeren, is de verwachting.

De buitenspeler moet er van glimlachen. Natuurlijk hoort een transfer naar een Europese topcompetitie bij zijn plan. Maar voorlopig, en daar lijkt geen woord aan gelogen, zit Lozano prima op zijn plek in Brabant.

"Ik heb het hier naar mijn zin. Hopelijk kan ik nog lang blijven", zegt hij. Bovendien vindt hij dat hij bij PSV nog veel kan verbeteren. "Mijn linkerbeen is bijvoorbeeld te zwak en mijn kopballen ondermaats. Bepaalde technieken heb ik nog niet onder de knie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl