Een ongedateerde foto van Kim Jong-un bij een opstelling die lijkt op een kernbom.
NOS Nieuws

Alleen grondaanval kan kernwapens Noord-Korea uitschakelen, zegt het Pentagon

De VS kan alleen met een grondoffensief de kernwapens van Noord-Korea vinden en uitschakelen. Dat antwoordt het Amerikaanse ministerie van Defensie op vragen van twee Congresleden. Het Pentagon benadrukt dat Noord-Korea zijn kernwapens diep onder de grond heeft opgeslagen.

Admiraal Dumont, die het antwoord heeft geschreven, voegt eraan toe dat bij een grondaanval Noord-Korea biologische wapens en een grote variëteit aan chemische wapens kan inzetten.

Het aantal slachtoffers is volgens hem moeilijk op voorhand in te schatten, maar hij wijst erop dat de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, met 25 miljoen inwoners, slechts 50 kilometer van de Noord-Koreaanse grens ligt. Verder benadrukt hij een paar keer dat het Pentagon een meer gedetailleerd beeld alleen vertrouwelijk wil geven.

Miljoenen doden

De vragen waren gesteld door twee Democratische Congresleden. Zij hebben tegelijk met het antwoord van het Pentagon samen met veertien andere Democratische Congresleden en één Republikein een verklaring gepubliceerd, waarin ze president Trump oproepen geen provocerende opmerkingen over Noord-Korea meer te maken.

Het antwoord van het Pentagon onderstreept volgens hen dat er geen goede militaire opties zijn. Een aanval op Noord-Korea zou al in de eerste dagen leiden tot honderdduizenden of zelfs miljoenen doden, zeggen ze.

Trump

Het Pentagon stelt in zijn antwoord aan de Congresleden dat het achter de strategie van minister van Buitenlandse Zaken Tillerson staat, om Noord-Korea met economische en diplomatieke druk tot rede te brengen.

President Trump heeft herhaaldelijk laten blijken dat hij daar niets in ziet. Volgens hem verdoet Tillerson zijn tijd en werkt alleen militaire kracht. In de Pentagon-stukken wordt Trump verder niet genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl