Trump bij de Algemene Vergadering van de VN
NOS NieuwsAangepast

Trump: Kim Jong-un 'duidelijk een gek'

President Trump heeft na het ontwaken zijn woordenstrijd met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hervat. Direct nadat hij boze woorden had getwitterd over Republikeinen die niet helpen bij de afbraak van Obamacare, twitterde hij dat Kim "duidelijk een gek is die het geen probleem vindt zijn volk uit te hongeren of te vermoorden". Hij dreigde dat Kim "als nooit tevoren op de proef zal worden gesteld".

Net als dinsdag, toen Trump in de Algemene Vergadering van de VN Noord-Korea dreigde met "totale vernietiging", proberen leden van zijn regering de spanning te verminderen. Minister Tillerson van Buitenlandse Zaken zei in een interview met ABC dat de diplomatieke inspanningen om tot een oplossing te komen doorgaan.

Kim reageerde eerder vandaag voor het eerst op de woorden van Trump. Hij noemde hem een schurk en een gangster, zei dat hij gestoord gedrag vertoont en dreigde dat "hij een hoge prijs zal betalen".

'Die gestoorde gek van de VS zal met vuur worden bestreden'

Enkele uren voordat Kim met zijn verklaring kwam, tekende Trump een decreet dat voorziet in strafmaatregelen tegen bedrijven die zaken doen met Noord-Korea. Volgens het decreet kunnen buitenlandse banken en andere financiële instellingen geen zaken meer doen met de VS als ze zaken doen met Noord-Korea of handel met dit land ondersteunen.

Feiten

Trump beweerde dat de Chinese regering Chinese banken heeft opgedragen geen zaken met Noord-Korea meer te doen, maar het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten dat dat "niet in overeenstemming met de feiten is".

China heeft in de VN-Veiligheidsraad ingestemd met zwaardere sancties tegen Noord-Korea, maar wil daarmee niet zo ver gaan dat het regime dreigt in te storten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl