ANP

Tientallen gedetineerden zijn van Sint-Maarten overgebracht naar Nederland en Curaçao. De gevangenis Pointe Blanche op Sint-Maarten is zo ernstig beschadigd door orkaan Irma dat de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De buitenmuur van de gevangenis was ingestort. De gevangenis heeft de afgelopen tijd maatregelen genomen "om de veiligheid beheersbaar te maken, maar vanaf het begin was al duidelijk dat dat geen oplossing voor de lange termijn zou zijn," zegt correspondent Dick Drayer.

Volgens de DJI is slechts een klein deel van de gevangenen op Sint-Maarten overgeplaatst. Er zijn 31 gevangenen naar Nederland vervoerd. Zij worden in verschillende gevangenissen ondergebracht. Daarnaast zijn 28 gedetineerden overgebracht naar de penitentiaire inrichting Sentro di Detenshon di Kòrsou op Curaçao. De herverdelingsmaatregel geldt in principe voor zes maanden.

Deze week werd op Sint-Maarten nog een extra gebouw geopend om vooral veroordeelde plunderaars in onder te brengen. Ondanks die extra capaciteit en de tijdelijke overplaatsing naar Nederland en Curaçao zal een groep gedetineerden in de penitentiaire inrichting Pointe Blanche op Sint-Maarten blijven.

STER reclame