1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Actiegroep leraren stelt kabinet ultimatum: geld of stakingen

Als minister Slob van Onderwijs niet voor 5 december met meer geld over de brug komt, volgt een reeks stakingen en acties in het basisonderwijs. Met dat ultimatum gaat actiegroep PO Front dinsdag naar Den Haag.

In PO Front werken leraren, vakbonden en werkgevers samen. Ze eisen meer investeringen in het basisonderwijs voor vernieuwing en vermindering van de werkdruk. Het kabinet heeft daar ruim 700 miljoen euro voor uitgetrokken. De actiegroep wil minstens het dubbele.

Op 5 december wordt de begroting voor het onderwijs besproken in de Tweede Kamer. PO Front hoopt dat Slob voor die tijd tegemoetkomt aan de eisen. "Hij heeft aangegeven dat hij onze zorgen begrijpt, dus we willen hem de kans geven er iets aan te doen", zegt Jan van de Ven van PO Front.

Iedere maand stakingen

De actiegroep - die zo'n 40.000 leraren vertegenwoordigt - neemt geen genoegen met minder dan 1,4 miljard euro. Als Slob daar niet aan voldoet, volgt op 12 december de eerste landelijke stakingsdag. Daarna zullen in het nieuwe jaar iedere maand regionale stakingen worden georganiseerd.

Het zijn forse maatregelen, geeft Van de Ven toe. Maar met het bedrag dat er nu ligt blijven leraren in het basisonderwijs minder verdienen dan hun collega's in het voortgezet onderwijs, zegt hij. Ook is er volgens PO Front te weinig financiële ruimte om de werkdruk te verlagen.

'Stappen richting oplossing'

Minister Slob gaat 29 november via een livestream in gesprek met leraren op basisscholen door heel Nederland. De leerkrachten mogen die dag hun werk onderbreken zodat ze de bijeenkomst kunnen volgen.

"Daarna hopen we dat de minister samen met ons stappen wil zetten richting een oplossing en zich niet verschuilt achter het regeerakkoord", zegt Van der Ven. "Daar staat simpelweg te weinig in om leraren in het basisonderwijs te helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl